Pooljuhtide aktsiad on näidanud võimsat tõusu, kuna kiipide puudus kestab jätkuvalt (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Nvidia peakontor Californias.
Nvidia peakontor Californias. Foto: ROBERT GALBRAITH/REUTERS

Pooljuhtide hiiglased Nvidia, Qualcomm ja AMD on kõik viimase kuu jooksul tõusnud üle 30 protsendi, edestades sellega märkimisväärselt S&P 500 indeksit, kirjutab The Wall Street Journal.

Ülemaailmne kiipide puudus on olnud halb uudis ettevõtete ja tarbijate jaoks. Kuid viimasel ajal on see olnud hea uudis investoritele, kes investeerivad pooljuhtide aktsiatesse, millest mõned on viimase kuu jooksul olnud S&P 500 tipus. Qualcommi ja Nvidia aktsiad on viimase kuu jooksul tõusnud 43 protsenti ning AMD aktsia on tõusnud 33 protsenti. Võrdluseks on S&P 500 selle aja jooksul tõusnud 4,9 protsenti.

Ülemaailmne pooljuhtide puudus, mis on ajendatud nii nõudluse kui ka pakkumise poolel esinevatest teguritest, on juba mitu kuud piiranud autode tootmist ning mõjutanud kodumasinate, rasketehnika ja andmeserverite tootjaid. Viimastel nädalatel on pooljuhtide tootjate kasumihooaja jooksul esitatud aruanded õhutanud analüütikute ootusi, et nõudlus kiipide järele ületab pakkumise veelgi kauem.

Kõnealune aktsiate rühm sai neljapäeval järjekordse tõuke pärast seda, kui Nvidia teatas oodatust suuremast müügist ja kasumist. Äri on õitsenud pärast seda, kui pandeemia suurendas nõudlust videomängude ja digitaalsete teenuste järele, mis tegutsevad andmekeskustes. Ettevõtte aktsia tõusis 24,14 dollarit ehk 8,2 protsenti 316,75 dollarini.

Sellised tugevad finantstulemused on kiibitootjatele hoogu andnud. Analüütikud ootavad, et S&P 500 pooljuhtide ja pooljuhtseadmete ettevõtete kasum kasvas kolmandas kvartalis 56 protsenti võrreldes aastataguse ajaga, mis on rohkem kui prognoositud 40-protsendiline kasumikasv, selgub FactSeti andmetest. Ka grupi müügikasv peaks ületama S&P 500 müügikasvu.

Pooljuhtide aktsiatele on kasu toonud ka ootused, et majanduskasv kiireneb taas pärast Delta poolt põhjustatud Covid-19 juhtumite ja tarneahela kitsaskohtade tõttu toimunud aeglustumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles