Bercman ostab endast mitu korda jõukama firma

Liina Laks
, reporter
Copy
Krakuli tegevjuht  Jaan Hendrik Murumets (vasakul) ja Bercman Technologies tegevjuht Mart Suurkask.
Krakuli tegevjuht Jaan Hendrik Murumets (vasakul) ja Bercman Technologies tegevjuht Mart Suurkask. Foto: Erakogu.

Liiklusohutust suurendavate lahenduste jaoks süvatehnoloogiaid loov Bercman Technologies teatas, et tahab aktsiate vahetuse teel osta ära Eesti tarkvarafirma Krakuli, mis on tuntuks saanud oma Kuu-kaameratega.

Balti alternatiivnimekirjas kauplev Bercman Technologies teatas börsile, et plaanib soetada Krakul OÜ. Tehinguga saaks Bercman Krakuli ainuosanikuks.

Krakuli 2020. aastal müügitulu oli 962 251 eurot ning kasum 184 541 eurot. Bercmanil olid vastavad numbrid 124 731 ja kasumi asemel 68 649 eurot kahjumit.

Krakuli ainuosanik on Krakul Holding, mille osanikud on Jaan Viru, Jaan Hendrik Murumets ja Kristjan Tozen, igaühele neist kuulub 1000-eurose nimiväärtusega osa KHs ning nad jätkavad sisulise panustamisega Krakuli tegevusse ka pärast tehingu lõpuleviimist. Krakul on kasvanud välja ESTCube1 projektist.

Kuna Bercman tasub Krakuli eest oma aktsiatega ning tahab selle jaoks suurendada aktsiakapitali, kutsub Tartu ettevõte 1. detsembril kokku erakorralise aktsionäride üldkoosoleku. 

Plaanikohaselt kasvaks Bercmani aktsiakapital praeguselt 1,2 miljonilt aktsialt 1,4 miljoni aktsiani.

Bercmani aktsia kerkis täna hommikul teate peale 12 protsenti, 8,4 euroni, ennelõunaks oli tõus aga juba 20 protsenti ning aktsia kauples 8,9 euro tasemel. Investorid olid selleks ajaks teinud aktsiaga 222 tehingut ning väärtpaberi käive ulatus 35 000 euro ligi.

Bercman soovib tehinguga omandada täiendavat riistvara- ja tarkvaraarenduskompetentsi. Krakul jätkab aga eraldiseisva osaühinguna, mis peaks Bercmani sõnul äririske vähendama.

«Kahe ettevõtte ühendamisel tekiks sünergia, mis võimaldaks meil koos arendada ja turundada uusi tooteid ja teenuseid rahvusvahelisel turul isejuhtivate sõidukite ja nutikate liikluslahenduste valdkonnas,» ütles Bercmani juht Mart Suurkask.

Tehingut kiitis ka Bercmani nõukogu esimees Kuldar Leis, kes leidis, et Krakul on mainekas ja võimekas inseneribüroo, kelle arendatud on näiteks NASA tellimusel Kuu-missioonile saadetav kaamera. «Krakuli juhataja Jaan Hendrik Murumets valiti 2020. aastal Eesti parimaks nooreks ettevõtjaks. Bercman ja Krakul on ligi kolm aastat arenduskoostööd teinud, seega koos edasi minnes kasvab võimekus veelgi,» tunnustas Leis.

Krakuli 100-protsendilise osaluse eest tasutakse Bercmani aktsiates kolmes osas – esimene osa, 100 000 Bercmani aktsiat, kuulub tasumisele tehingute lõpuleviimise päeval pärast Bercmani erakorralist üldkoosolekut, eelduslikult 2. detsembril.

Teine ja kolmas osamakse, kumbki 30 000 aktsiat, kuuluvad tasumisele hiljemalt 14. juulil 2025 eeldusel, et täidetud on kokkulepitud finantseesmärgid.

Aktsionäridel palutakse 1. detsembril hääletada järgmist:

(i) Uute aktsiate arv ja nimiväärtus: lasta välja 100 000 uut Bercmani aktsiat nimiväärtusega 0,1 eurot (10 senti).

(ii) Aktsiakapitali suurendamise ulatus: suurendada aktsiakapitali 10 000 euro võrra, kuni 129 847,1 euroni; Bercmani aktsiakapitali uus suurus on 129 847,1 eurot.

(iii) Väljalastavate aktsiate liik: uued aktsiad on nimiväärtusega 0,1 eurot (10 senti) lihtaktsiad, mis on samaliigilised kõikide teiste Bercmani aktsiatega.

(iv) Märkimise kord: kõigi 100 000 aktsia märkimise õigus antakse Krakul Holding OÜ-le; aktsiate märkimine toimub nende eest tasumisega Bercmani pangakontole. Krakul Holding OÜ-l on õigus aktsiaid märkida kuni 17.12.2021, kusjuures Bercmani juhatusel on õigus märkimise aega lühendada, kui kõik aktsiad märgitakse enne tähtaja lõppu.

(v) Märkimise eesõiguse välistamine: välistada Bercmani aktsionäride märkimise eesõigus.

(vi) Aktsia hind ja ülekurss: aktsia väljalaske hind on 0,1 eurot (kümme senti) aktsia kohta ehk nominaalväärtus.

(vii) Aktsiate eest tasumine: Krakul Holding OÜ tasub uute aktsiate eest täies ulatuses rahalise sissemaksena; Krakul Holding tasub märgitud aktsiate eest kokku 10 000 eurot.

(viii) Dividendi saamise õigus: uued aktsiad annavad aktsionäridele õiguse dividendile 01.01.2021 alanud ja järgnevate majandusaastate eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles