Uute ettevõtete tulek kodubörsile on muutunud võidujooksuks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kinnisvaraarendaja Hepsor juhatuse liige Henri Laks
Kinnisvaraarendaja Hepsor juhatuse liige Henri Laks Foto: Madis Veltman

Täna kell kümme hommikul helistatakse Tallinna börsil – täpsemalt küll kinnisvarafirma Hepsor Järvevana rohebüroos – börsikella, sest börsi põhinimekirjas hakatakse kauplema ettevõtte aktsiatega.

Eelmisest börsidebüüdist, mil kauplema hakati riigi suur­osalusega roheenergia tootja Enefit Greeni aktsiatega, on möödunud vaevalt kuu. See näitab, et uute börsifirmade tulek kodubörsile on muutunud tihedaimaks võidujooksuks pärast 1996.–1997. aasta börsibuumi.

Koos Hepsoriga on börsi põhinimekirja lisandunud sel aasta kaks ja alternatiivturule First North neli uut ettevõtet. Sel sajandil olid peaaegu samaväärse noteerimisaktiivsusega aastad 2005–2007, mis järgnesid Hansapanga ülevõtmisele Swedbanki poolt, mis vabastas hulgaliselt investorite raha kuni finantskriisini. 2005. aastal tulid börsile kolm ettevõtet (Tallinna Vesi, Starman ja Tallink), järgneval kahel aastal kummalgi kaks. 2006. aastal läksid börsile ehituskontsern Nordecon (toonase nimega Eesti Ehitus) ja kasiinokompanii Olympic EG ning 2007. aastal kinnisvaraettevõte Arco Vara ja meediakontsern Eesti Ekspress.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles