Hepsori kauplemisbuum osutus pangasüsteemile liiga koormavaks

Merike Lees
Copy
LHV hoone Tallinnas
LHV hoone Tallinnas Foto: Mihkel Maripuu

Raketina taevasse tõusnud Hepsori aktsia kauplemisbuum osutus LHV panga kauplemiskeskkonnale liiga suureks väljakutseks ja tehingu orderite täitmine ei läinud nii libedalt, kui kauplejad soovisid.

Hepsori aktsia kasvas esimestel kauplemisminutitel Nasdaqi andmeil lausa 70 protsenti. LHVs kaubelnute jaoks, kes soovisid esialgsest edust kasu lõigata, sai aga panga kauplemissüsteem, mis ei pidanud suurele koormusele vastu - tehinguorderite täitmine takerdus ja kui tehing tehtud sai, siis viibis vastussõnumi saatmine kliendile.

LHV avalike suhete juhi Priit Rumi sõnul võis vastussõnum viibida paarkümend minutit. See jättis kauplejale mulje, et tehing ei toimunud. 

Rumi kinnitusel oli tegi börsipäeva alguse suurest kauplemisaktiivsusest tingitud koormusega IT-süsteemidele, mis hiljem lahenes.

Hepsori aktsia alustas kauplemist suure tõusuga: Nasdaq kuvas aktsia hetkehinnaks korra isegi 25 eurot, börsiinfo liikumapääsemisel langes see 19,9 eurole - tõus võrreldes märkimishinnaga oli aga tervelt 70%. Kella 10.15 ajal oli Nasdaqi süsteemis hinnaks jäänud 16,5 eurot, mis teeb võrreldes märkimishinnaga siiski uhke 40-protsendise tõusu.

Internetipankades nägi pisut teisi numbreid. Näiteks Swedbanki andmetel oli hommikul madalaim hind, millega tehing tehti 15,22 eurot aktsia kohta ning hommikuseks kõrgeimaks tehinguhinnaks oli 17,4 eurot aktsia kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles