Juba esmaspäeval algab uus aktsiapakkumine

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hagen Bikes juht Kaspar Peek viib kastirattad börsile
Hagen Bikes juht Kaspar Peek viib kastirattad börsile Foto: Sander Ilvest/Postimees/Scanpix

Esmaspäeval algab Tallinna börsi alternatiivturule pürgiva ettevõtte aktsiapakkumine, millega elektrikastirataste tootja Hagen Bikes Holding plaanib kaasata veidi enam kui poole miljoni euro eest kapitali.

Pakutakse kuni 190 000 aktsiat hinnaga 2,64 eurot tükist. Aktsiat pakutakse ainult Eesti investoritele.

Pakkumisperiood, mille jooksul on võimalik aktsiaid märkida, algab 29. novembril kell 10 ning lõpeb 10. detsembril kell 16.

Hagen kavatseb pakkumise tulu kasutada tootmisvõimsuste suurendamiseks, tootearenduseks ning uutele turgudele minekuks.

Hageni juhatuse liige Kaspar Peek ütles, et ettevõte on jõudnud kiire kasvu faasi ning plaanib lähiaastatel oluliselt suurendada tootmismahte ning laieneda Euroopa suurimatele rattaturgudele – Saksamaale ja Prantsusmaale. «Seal näeme potentsiaali tulevikus müüa kuni 10 000 ratast aastas. Aktsiate pakkumise ja Nasdaqil kauplemisele võtmisega soovime seda kasvulugu jagada ka kõigi märkijate ja tulevaste investoritega,» rääkis Peek.

Tallinnas Fahle kvartalis tegutsev elektrikastirataste tootja kaalus kauplemiskohana ka Funderbeami, kuid otsustas ikka börsi kasuks.

Kastirataste müük tõusuteel

Kõik sai alguses 2014. aastal Taanist, kus Hagen Bikesi asutaja Kaspar Peek pani kokku disainratta. Kolme aasta järel kolis siis veel KP Cyclery nime kandev ettevõte Eestisse, kus valmis esimese kastiratta prototüüp. Turuvalmis sai see läinud aastal. Toote turule toomiseks kaasas ettevõte läinud aasta lõpul 125 000 eurot. Nüüd on ettevõttel taas käes rahakaasamise aeg.

Eelmises rahakaasamise voorus said ettevõtte aktsionärideks näiteks jalgrattur Tanel Kangert, tuntud investorid Jaak Roosaare ja Madis Müür ning elektritõukerataste tootja Comodule.

Praegu on ettevõtte põhiturgudeks Taani, Prantsusmaa ja Saksamaa, müük käib turundusvõrgustiku ehk niinimetatud saadikute kaudu, kelle juures saavad huvilised rattaid vaadata, katsuda ja proovida.

«Saksamaal müüakse aastas üle 100 000 kastiratta ja tänavu ennustatakse, et müük tõuseb 150 000ni. Elektrilistele kastiratastele annab veel enam hoogu rekordtasemel kütuse maailmaturuhind, üleeuroopalised karmid automaksud ja tarbija enda kestlikum mõtteviis. Oleme selleks valmis ja juba varakult turul olemas,» ütles Peek.

Peeki sõnul on kastirataste ostmiseks sätestanud kohalikud omavalitsused mitmes Euroopa linnas kopsakaid toetusi. «Münchenis ja Berliinis toetab kohalik omavalitsus kastiratta ostu kuni 3000 euroga, Prantsusmaal autot romulasse viies saad kasti- või elektriratta toetuseks 2500 eurot. Saksamaal on avalikust debatist läbi käinud ka aastane miljardieurone kastirataste toetussumma,» lisas Peek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles