Odavmüük nakatas ka börsid

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mustal reedel värvusid börsid punaseks
Mustal reedel värvusid börsid punaseks Foto: AP/Scanpix

Kui kõikvõimalikes poodides on musta reede sooduspakkumised, siis koroonaviiruse uue tüve hirm tõi allahindlused ka börsidele.

Maailma juhtivad aktsiaindeksid kukkusid reedel 3-4 protsenti, nüüd on langus veidi tagasi tõmbunud.

Kui ameeriklastel oli neljapäeval börsivaba päev ja nauditi kalkuni söömist, et seada reedel end musta reede ostupakkumisi haarama, pidid börsiga seotud inimesed seadma sammud kiiresti töökohtadesse.

Kuigi investorid võiksid soodushinnaga aktsiate müügist ju rõõmu tunda, siis kasvanud on hirm, et mis siis kui uus koroonatüvi hakkab kiiresti laastama maailma. Kas vaktsiinid selle vastu üldse aitavad või on karta taas majanduste sulgumist koos kõigest sellest tulenevate tagajärgedega. Börsidel ei pruugi päeva sooduspakkumiste ostmine inspireerida kui järgneda võib nädalaid või kuid kesta võiv kukkumine. Võib ka juhtuda, et hirmul on suured silmad ja olukord rahuneb. Sellisel juhul on sooduspakkumised teretulnud.

Investorite pilgud on ka mujalt maailmas suunatud USA börside avanemisele.

«Iga New Yorgi investeerimisega seotud töötaja tormab juba kontori,» ütles Salm-Salm Partneri rahajuht Frederik Hildner Bloombergile.

Tulevikutehingud ehk futuurid näitasid S&P 500 ja Dow Jonesi tööstuskeskmisele suurimat kukkumist alates septembrist. Väikesema suurusega ettevõtetest koosnev Russel 2000 futuur kukkus suisa 5,4 protsenti. Tehnoloogiaaktsiate rikas Nasdaq 100 futuur langes 1,2 protsenti.

Koroonaohu kasv lisab investorite kokteili segadust lisaks kõrgele inflatsioonile, rahapoliitika karmistamisele ja aeglustuvale majanduskasvule.

Iseäranis valusalt said pihta reisimisega seotud ettevõtete aktsiad, kuna EL, Ühendkuningriik, Iisrael ja Singapur piiravad erakorraliselt inimeste saabumist Lõuna-Aafrika Vabariigist ja laiemalt sealtkandist.

British Airwaysi emafirma IAG aktsia kukkus Londonis 21 protsenti. Carnivali ja Royal Caribbean Cruises aktsiad langesid üheksa protsenti. Kodus töötamise aktsiad nagu Zoom Video Communications aktsiad aga rallisid.

Nafta hind kukkus New Yorgis 6,4 protsenti, 73,37 dollarini barrelist. Londonis kukkus brenti nafta 5,8 protsenti, 77,48 dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles