Kolm IPOd Tallinna börsil - kuhu raha panna?

Investor Mari
Copy
Börsikell
Börsikell Foto: Mihkel Maripuu

Ühtäkki teatasid kolm Eesti ettevõtet, et tahavad enne jõule aktsiad turule viia. Viimasest portfellituulutusest on mul järgi ligikaudu 7000 eurot, mis rahakotis sügelevad ja uut paigutuskohta otsivad.

Kui niimoodi börsil edasi läheb, siis jõulukingiks enam raha ei jagugi, näitan hoopis sugulastele telefonist, kuidas mu aktsiate hinnad üles-alla käivad. Paaripäevaste vahedega teatasid börsiletulekust tervelt kolm Eesti ettevõtet. Neid ühendab see, et kõik tulevad alternatiivbörsile, nende pakkumise maht on väike, kõik on kasvufaasis ning lubavad lühikese ajaga oma ärimahtusid mitmekordistada.

Ütlen kohe ette ära, et ükskõik mida ettevõtted praegu lubavad: kui pidune meeleolu Tallinna börsil jätkub ja Enefit Greenist ja Hepsorist ära hellitatud investorid väikese rahaga natukene nalja teha tahavad, siis need vähem kui neli miljonit eurot, mida praegu kolm ettevõtet praegu turule küsima lähevad, saadakse lõdva randmega kokku.

TextMagic: 29. november – 9. detsember

Turundusteenuseid pakkuv ettevõte saab suurema osa rahast välismaalt, eelkõige USAst. Eestlasele võõralt kõlav SMS-turundus tähendab seda, et SMSile saadetakse sisuliselt reklaamieesmärgiga sõnum. Hetkel on firmal enda andmetel 25 000 maksvat klienti. Kui eelmisel aastal suutis ettevõte näidata 7,9-miljoni eurost käivet, siis hiljemalt 8 aasta pärast lubab firma juht ja suuromanik Priit Vaikmaa, et käive on juba 100 miljonit eurot. Aktsia eest küsitakse 5 eurot, kokku pakutakse 500 000 aktsiat ehk investoritelt tahetakse saada 2,5 miljonit eurot. Mis mind üllatab, on see, et firma ei taha näidata oma puhaskasumit.* Seda isegi mitte möödunud perioodide kohta. Küll on toodud igasugused äri- ja muud kasumid. Nii et oma tavalisi mõõdikuid nagu hinna-kasumi suhe ma kasutada ei saa. Järgmise aasta käibe lubab ettevõtte peaaegu kahekordistada, 13,5 miljonile eurole ning siis tuleks ka 680 000 eurot kasumit. Peale IPOt on firmas 8,5 miljonit aktsiat ja kui ma peaksin IPOl osalema 2022. aastal, siis oleks numbrid minu jaoks sellised, et kasum aktsia kohta oleks 8 senti, P/E ehk hinna-kasumi suhe tuleb 5-eurose aktsiahinna pealt 62,5. Kui ettevõttest saab ükssarvik, oleks hind odav, kui ei saa, siis kallis. Raha küsitakse uue toote arendamise jaoks, aga Vaikmaa ütleb, et prognoosid on tehtud ilma uut toodet arvestamata.

*Priit Vaikmaa ütles peale loo ilmumist, et tegelikult saab läinud perioodide arvestusena kasutada tema ettevõtet Monday Media OÜ, mille peal TextMagicu varad enne firma ümberstruktureerimist olid. Grupi käive oli 2020. aastal 7,9 miljonit eurot, puhaskasum 2,4 miljonit eurot. Selle järgi oleks IPO-järgne aktsiakasum 0,29 eurot, P/E 17.

OA Coffee: 8. detsember – 15. detsember

Noored kohviröstijad eesotsas Taniel Vaaderpassiga pakuvad börsirahvale kuni 165 000 aktsiat, märkimishinnaga 3,3 eurot tükk. Ka see ettevõte on eelmise aasta tulemuste järgi kasumis (sel aastal väikeses kahjumis), eelmisel aastal teeniti 651 000 euro suuruse müügitulu juures 4700 eurot kasumit. Kohvifirma tahab samuti raha kasvamiseks saada ning kasvuprognoosid on suured: 2024. aastaks nähakse 4-miljonilise käibe juures poolemiljonilist kasumit. Praegusete tulemuste pealt tuleks aktsia hinnaks emissioonijärgse 1,65 miljoni aktsia puhul ja eelmist aastat arvestades aktsiakasumiks 0,003 senti. P/E suhe on selle järgi 1100.

Hagen Bikes: 29. november – 10. detsember

Kastirattaid tootev Hagen Bikes on pakkujatest ainus, kes praegu kahjumis on. Firma müügitulu oli mullu 44 130 eurot, kahjumiks mõni tuhat eurot. Firma müüb eelkõige heade jalgrattateedega riikidesse Lääne-Euroopas. Tänavu lubab ettevõtte juht Kaspar Peek müüa 150 ratast, järgmine aasta 250 ning sealt edasi tuleb kasv tuhandete rataste näol. Pakutakse 190 000 aktsiat hinnaga 2,64 eurot tükk ehk investoritelt tahetakse saada pool miljonit eurot. Tänavu 9 kuuga on tehtud 80 000-eurost müügitulu, aga kahjumiks tervelt 84 000 eurot. Järgmisel aastal ka midagi rõõmustavat ei paista: müügitulu lubatakse küll 773 000 eurot, aga kahjum ligi pool miljonit. Sealtmaalt läheb prognooside kohaselt aina paremini, kuni 2025. aasta on jõutud pea 9 miljoni eurose käibe ja poole miljoni eurose kasumi juurde.

Niimoodi võrreldes ei tekita ükski neist minus peadpööritavat eufooriat. Tegu on osalt elustiiliettevõtetega ning kui endalt küsida, kas ükski neist pakub teenust, milleta üldse enam elada ei saaks, siis oleks aus vastus ei. Aga kuna mul vabad vahendid on tekkinud, siis väikese summaga ma mõnda neist naljapärast märgin. Millist täpselt – seda tahan ma veel paar päeva mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles