Microsofti juht müüs peaaegu poole oma ettevõtte aktsiatest (1)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Microsofti juht Satya Nadella.
Microsofti juht Satya Nadella. Foto: Tobias Schwarz

Microsofti juht Satya Nadella on juba aastaid olnud suuresti ettevõte edu taga. Nüüd aga on IT-ettevõtte juht müünud suures mahus tehnoloogiaettevõtte aktsiaid, mis on tekitanud spekulatsioone.

 

Microsofti juht Satya Nadella müüs eelmisel nädalal umbes poole oma umbes 1,7 miljonist tehnoloogiaettevõtte aktsiast. Tehing tootis sularahana rohkem kui 285 miljonit dollarit. Kokku müüs 54-aastane juht USA Väärtpaberi- ja Börsikomisjoni (SEC) andmetel kahe päeva jooksul peaaegu 840 000 aktsiat, vahendab Der Spiegel. 

On ebaselge, mis täpselt on müügi taga. Wall Street Journali andmetel ütles Microsofti pressiesindaja, et Nadella müüs aktsiad isikliku finantsplaneerimise ja mitmekesistamise eesmärgil. «Ta on pühendunud ettevõtte jätkuvale edule ja tema osalus ületab oluliselt Microsofti juhatuse poolt kehtestatud aktsiaomandi nõudeid.»

Kuid müük võib olla seotud ka sellega, et Nadella peab varsti suures mahus makse maksma. Vaatlejad kahtlustavad, et tal on raha vaja selleks, et maksta maksud, mida võidakse peagi nõuda pikaajalise kapitalikasumi pealt. Tesla boss Elon Musk on seetõttu juba mitmetel nädalatel suures mahus oma ettevõtte aktsiaid müünud.

Seni on USAs levinud süsteem, mille kohaselt kapitalikasumit maksustatakse alles siis, kui kasum realiseeritakse. Seda praktikat peetakse aga põhjuseks, miks USA ettevõtted eelistavad oma aktsiaid tagasi osta - ja seega aktsia hinda toetada - selle asemel, et raha dividendidena välja maksta.

Satya Nadella on töötanud Microsoftis alates 1992. aastast ja aidanud tarkvaraettevõttel kerkida üheks maailma kõige väärtuslikumaks firmaks, olles asunud 2014. aastal tegevjuhi kohale. India päritolu juht on muutnud Microsofti üheks juhtivaks pilveteenuste pakkujaks, mis aitas neil ka koroonapandeemia ajal oma äritegevust kasvatada.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles