Hiina Didi plaanib lahkuda USA börsilt

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Didi aktsiaga kaubeldakse veel New Yorgi börsil
Didi aktsiaga kaubeldakse veel New Yorgi börsil Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Hiina sõidujagamise äpp Didi on jäänud kahe tule vahele. Ettevõte plaanib aktsiad viia USA börsilt ära Hongkongi börsile, kirjutab BBC.

Didi Global teatas plaanist võtta aktsiad ära New Yorgi börsilt ja viia kauplemine Hongkongi.

Peking teatas vaid mõne päeva eest plaanist asuda piirama välismaa börsidel olevaid Hiina tehnoloogiaettevõtteid.

Neljapäeval avalikustas USA finantsturgude järelevalve teostaja SEC uued reeglid USAs kaubeldavatele Hiina ettevõtetele. 

«Põhjaliku uurimise järel alustab ettevõte kohe New Yorgi börsilt äraminekuga ja alustab ettevalmistusi Hongkongi börsile minekuks,» teatas ettevõte oma Weibo kontol. Lisaks tegi Digi teate, et ettevõtte nõukogu kiitis selle sammu heaks.

Alles juuni lõpus kaasas Didi ehk Hiina Uber New Yorgi IPO käigus 4,4 miljardit dollarit.

Juba esimesel börsipäeval tabas ettevõtet USA ja Hiina vaheline vägikaikavedu. USA regulaatorid tõstatasid küsimuse mõne Hiina ettevõtte raamatupidamisaruannete kohta.

Hiina küberruumi administratsioon teatas, et nad uurivad Didit, et kaitsta rahvuslikku julgeolekut ja avalikke huve. Didi hoiatas, et tema äpi eemaldamine Hiina poodidest annab tugeva löögi ettevõtte käibele.

Didi suurim üksikinvestor on Jaapani SoftBank, kellele kuulub ettevõttes enam kui 20 protsendine osalus. Lisaks on omanikeringis Hiina tehnoloogiahiiud Alibaba ja Tencent.

Alates USA börsidebüüdist on Didi aktsia kukkunud enam kui 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles