Pangad suurendasid kapitali, kuid sattusid investorite ebasoosingusse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investorid peavad panku sama igavateks nagu kommunaalmajanduse ettevõtteid
Investorid peavad panku sama igavateks nagu kommunaalmajanduse ettevõtteid Foto: Yuriko Nakao/Reuters/Scanpix

Üleilmne pangandus tugevdas kapitali ja näitas pandeemia ajal stabiilsust, kuid selle hinnaks on omakapitali tootluse langus. Viimase tõttu sattus sektor investorite seas ebasoosingusse, kuna teistes majandusharudes leiduvad atraktiivsemad kasvuväljavaated.

«Pangad pidasid 2020. aastal survele vastu ja kapitalireservid kasvasid,» kirjutas konsultatsioonifirma McKinsey pangandusülevaates. «Aga see ei tulnud tagasilöögita.»

Põhja-Ameerika pankade omakapitali tootlus langes 2019. aasta 12 protsendiga võrreldes mullu kaheksa protsendini ja Euroopas pooldus kolme protsendini.

Nüüd vaatavad investorid panku nagu kommunaalmajandusettevõtteid. Pangad on väärt vaid ühekordset omakapitali, samas kui teisi tööstusharusid hinnatakse kolmekordse omakapitaliga. Aasta eest hinnati teisi ettevõtteid kahekordse omakapitaliga.

«Pangad on kindlamad, kuid vähem atraktiivsed,» vahendab Reuters.

Omakapitali tootlus võib kasvada kuuelt protsendilt 2025. aastal 7–12 protsendini, sõltudes intressimäärade muutustest, valitsuste toest majandustele ja raha kuhjamisest bilanssidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles