The Information: Apple tegi Hiinaga hiiglasliku salatehingu (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Apple juhatuse esimees Tim Cook
Apple juhatuse esimees Tim Cook Foto: AP/Scanpix

2016. aastal sõlmis Apple’i juht Tim Cook Hiinaga viis aastat kestva salatehingu, mille väärtus ulatub umbes 275 miljardi USA dollarini, kirjutab Fox Business.

Tehingu raames töötas tehnoloogiagigant selle nimel, et vähendada regulaatorite survet ettevõttele nende jaoks ühel tähtsamal turul.

Kokkuleppe osaks oli Apple’i kohustus toetada Hiina majandust läbi investeeringute ja muude sarnaste tegevuste, kirjutas The Information, tuginedes intervjuudele ja sisedokumentidele. Samal ajal on Pekingi ametnikud kurtnud, et Apple pole teinud piisavalt Hiina majanduse arendamiseks.

Kokkuleppeni mindi seetõttu, et Apple’it ohustasid regulaatorite tegevused, mis oleksid mõjutanud ettevõtte äri Hiinas, näiteks Apple Pay ja iCloudi teenuseid. Cook osales isiklikult läbirääkimistes ja tegi mitu reisi Hiina, et lobistada Apple’i nimel Hiina valitsusametnikke.

Apple sai juriidilise erandi, mis kaitses ettevõtet regulaatorite tegevuse eest. Vastutasuks lubas Apple investeerida, koolitada töötajaid ja aidata Hiina tootjatel arendada tootmistehnoloogiat ja kasutada Hiina komponente.

Apple ei vastanud kommentaaripalvele.

Hiina on kujunenud Apple’ile suureks turuks. Värskeima avaldatud kvartalitulemuse kohaselt kasvas ettevõtte müük Suur-Hiina piirkonda aastaga 83 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles