Palgatöötaja või ettevõtja: Wolt ja Bolt saavad Euroopast uued juhised

Liina Laks
, reporter
Copy
Wolti kuller.
Wolti kuller. Foto: Erakogu

Vaidlus selle üle, kas platvormitöötajad on iseseisvad ettevõtjad või platvormi palgatöötajad, on  jõudnud Euroopa seaduseandjate kätte ning Brüsseli ametnikud hoiatavad, et varsti klassifitseeritakse ümber miljoneid kullereid.

Euroopa Komisjoni aruandest selgub, et nende hinnagul võib Euroopas olla 28 miljonit platvormitöötajat, kellest 5,5 miljonit on tegelikkuses palgatöötajad.

EK tegi ettepaneku, kehtestada kriteeriumid, millest osade täitumisel oleks platvormitöötaja puhul tegu firma enda töötajaga ning jutt iseseisvast töötajast ei pädeks. Kuigi firmad ütlevad, et töötajal on vabadus teenida, mida tahab ja töötada, mida tahab, on siiski juhuseid, kus töötajale dikteeritakse ettevõtte poolt nii palju detaile ette, et tegu on faktiliselt ettevõtte töötajaga, kes aga peab kõik töötamisega seotud kulud ja maksud ise tasuma.

EK hindab, et selle sammuga peavad Wolti ja Bolti sarnased platvormid Euroopas kokku tasuma 4,5 miljardi euro jagu rohkem makse ning Euroopa Liidu liikmesriigid saaksid 4 miljardi euro jagu rohkem tulusid riigikassasse.

Euroopa Komisjon tahab teha direktiivi, mis määraks kindlaks, millisel juhul on näiteks toidukullerite näol tegu platvormipidaja töötajatega. Ettepanekust selgub, et täpsed kriteeriumid alles lepitakse kokku, aga need hõlmavad selliseid punkte, et kas platvorm otsustab, kuidas tööd tehakse (mitte ainult ei soovita), näiteks kindla tööriietuse näol. Samuti, kas platvorm, mitte inimene ise määrab kindlaks teenuse lõpp-hinna, kas platvorm takistab kasutajal ise kliendiga ärisuhtesse asumist.

Viis kriteeriumit, millest kahe täitumisel on tegu palgatöötajaga:

1) platvorm, mitte töötaja määrab kindlaks teenuse hinna

2) töötajad peavad alluma kindlatele reeglitele selles osas, kuidas nad välja näevad või kuidas nad teenust osutavad

3) platvorm jälgib, kuidas inimene teenust osutab, hindab teenuse kvaliteeti ja tulemusi - ka elektrooniline/tehisintellekti kasutamine selleks otstarbeks läheb arvesse

4) platvorm sisuliselt keelustab või takistab inimese vabadust ise oma tööd orgaiseerida. Näiteks puudub inimesel tegelik võimalus tööaega valida või keelduda tellimuse vastuvõtmisest, muidu järgnevad platvormi poolt sanktsioonid

5) platvorm keelab töötajal oma kliendbaasi loomise ja klientidele oma teenuse pakkumise

EK rõhutab, et direktiiv ei puudutaks juhtumeid, kus inimene on päriselt iseseisev ettevõtja.

Plaaniga liigutakse edasi uuel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles