Raskustes ülisuur Hiina kinnisvaraarendaja on maksejõuetu

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande jäi jänni võlakirjadele intressi maksmisega
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande jäi jänni võlakirjadele intressi maksmisega Foto: Aly Song/Reuters/Scanpix

Hiina hiiglaslik kinnisvaraarendaja Evergrande on maksejõetu, kuna ei teinud võlakirjade intressimakseid kuu aja jooksul pärast maksetähtaega, teatas reitinguagentuur Fitch Ratings.

Fitch langetas täna ettevõtte ja tema tütarfirmade krediidireitingu rämpsu tasemele, sest finantskohustusi pole täidetud. Esmaspäeval sai kuu aega ületatud kahest dollarivõlakirja intressitähtajast.

Kokku on Evergrandel umbes 300 miljardi dollari ulatuses kohustusi. Analüütikud on kuid kartnud, et Evergrande maksejõuetus võib tuua kaasa Hiina kinnisvaraturul suurema kriisi, mis lööb kodude omanikke ja laiemalt finantssüsteemi. USA keskpank hoiatas novembris, et Hiina kinnisvaraturu hädad võivad lüüa üleilmset majandust.

Evergrande ei vaevunud vastama reitinguagentuuri ega CNN ajakirjanike päringutele.

Kompanii on juba kuid püüdnud meeleheitlikult varasid müüa, et maksta võlausaldajatele. Varem on ettevõte kuu jooksul pärast maksetähtaega siiski võlakirjadele intressi maksnud, kuid nüüd on see maksetega hilinemine tänu maksmata jätmisele läbi.

Reitinguagentuuri S&P Globali analüütikud hoiatasid esmaspäeval, et kui Evergrande ei suuda pooleli arendustel tööd jätkata, muutub ettevõttel värske raha kaasamine väga keeruliseks.

Ka teised Hiina kinnisvaraarendajad on hädas. Neljapäeval alandas Fitch Kaisa Groupi krediidireitingu rämpsuks, kuna ettevõte on maksejõuetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles