Fitch: kaks Hiina kinnisvarafirmat jätsid võlakirjakohustused täitmata

Copy
Evergrande City Plaza.
Evergrande City Plaza. Foto: ROMAN PILIPEY

Kaks Hiina suurt kinnisvarafirmat on jätnud täitmata 1,6 miljardi dollari väärtuses võlakirjakohustusi, teatas neljapäeval reitinguagentuur Fitch.

Hiina valitsus paiskas riigi kinnisvarasektori kriisi, kui teatas mullu meetmetest ülemäärase võla ja spekuleerimise ohjeldamiseks.

Laienemise käigus hiigellaene võtnud firmad jäid seeläbi järsult ilma rahastusest ja sattusid raskustesse projektide lõpuleviimise, töövõtjatele tasumise ja finantskohustuste täitmisega.

Kriisi eesotsas on olnud kinnisvarahiid Evergrande, mis vaevleb 300 miljardi dollarilise võlakoorma all.

Fitch kinnitas neljapäeval, et firma ei suutnud tasuda üle 1,2 miljardi dollarilist võlakirjamakset. Agentuur langetas firma krediidireitingu tasemele RD (piiratud maksejõuetus).

Samuti kinnitas Fitch, et mõnevõrra väiksem kinnisvarafirma Kaisa jättis tasumata 400 miljoni dollarilise võlakirjamakse.

Evergrande hoiatas reedel, et ei pruugi suuta oma finantskohustusi täita. Valitsus kutsus firma asutaja seepeale vaibale ja teatas «riskihalduskomitee» loomisest firma restruktureerimiseks.

Bloomberg Newsi andmeil oli enne Fitchi neljapäevast teadet alates suvest võlakirjamakseid tasumata jätnud vähemalt kümme kinnisvarafirmat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles