Suur muutus kinnisvaraturul: kindlust pole, ostja peab osa hinnatõusu enda kanda võtma

BNS
Copy
Kinnisvara hinnakasv küll pidurdub, kuid hind veel langema ei hakka.
Kinnisvara hinnakasv küll pidurdub, kuid hind veel langema ei hakka. Foto: Liis Treimann

Kinnisvarabüroo LVM Kinnisvara teatel on ehitushindade prognoosimatu kasvu tõttu esimesed arendajad hakanud müüma kortereid nii-öelda lahtise hinnaga.

Lahtise hinnaga pakkumine tähendab LVM kinnisvara selgituse järgi seda, et ostja võtab osa arendusaegsest ehitushindade tõusust enda kanda.

«Praeguse hinnatõusu tempo juures ei tea ju tegelikult keegi, milliseks kujuneb täna alustatava ehituse lõpphind. Mõne kuuga on ehitamine kallinenud umbes veerandi võrra,» ütles LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

Saksingu kinnitusel ei saa täna keegi ilma suuri riske võtmata pakkuda realistlikku tulevikuhinda – ei materjalitootja ehitajale, ehitaja arendajale ega arendaja kliendile. «Selline määramatus pole kellelegi meeltmööda, aga ausam ongi öelda, et me ei tea – kõik sõltub sisendite hinnatõusust,» tunnistas ta.

Tõenäoliselt hakkab tüüpiline lahtise hinnaga leping tähendama, et mingites piirides ehitushinna tõusu võtab arendaja enda kanda, sellest suurema hinnatõusu risk jagatakse arendaja ja ostja vahel. «Küllap loksutab turg siin mõistlikud tingimused paika, aga esimesed sellised lepingud on täna juba sõlmitud,» lausus Saksing.

Kuigi ostja jaoks on fikseeritud hinnaga leping turvalisem ja mugavam, võib see kiire ehitushinna tõusu tingimustes olla ka ohumärgiks. «Kui ostetakse kodu, mille ehitus pole veel alanud ja arendaja lubab kindlat hinda, tähendab see paraku suuremat riski, et arendusega ei alustatagi,» toonitas Saksing.

«Arendusi, kus juba enne ehituse algust mõistetakse, et lubatud hindadega maja valmis ei saa, on juba mitmeid. See tähendab tavaliselt lepingutest taganemist, raha koos leppetrahviga tagastatakse ostjale, aga tema koduotsing algab taas otsast peale,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles