Shelli aktsionärid kiitsid Londonisse kolimise ülekaalukalt heaks

Copy
Shelli logo.
Shelli logo. Foto: Neil Hall

Naftahiiu Shell aktsionärid kiitsid reedel firma peakorteri kolimise Hollandist Suurbritanniasse ja «Royal Dutchi» eemaldamise ettevõtte nimest ülekaalukalt heaks.

Plaan võeti Rotterdamis toimunud koosolekul vastu 99,77 protsendiga häältest. Shelli esimees Andrew Mackenzie tervitas «aktsionäride tugevat toetust».

Euroopa suurima energiafirma teatel lubab kolimine lihtsustada ettevõtte maksukorraldust ja dividendide maksmist, samuti kiirendada loobumist fossiilkütustest.

Hollandi valitsus on nimetanud plaani halvaks üllatuseks. Suurbritannia kiitis seda kui märki usaldusest riigi Brexiti-järgse majanduse vastu.

Kolimine «tugevdab Shelli konkurentsivõimet ja kiirendab nii dividendide maksmist kui strateegiat jõuda energiaäris aastaks 2050 emissiooni netonullini», ütles Mackenzie.

Shelli nõukogu peab plaanile veel ametliku heakskiidu andma, misjärel jõustub see «nii pea kui see on mõistlikult teostatav», öeldi avalduses.

Mackenzie vastas eitavalt aktsionäride küsimusele, kas kolimise taga on Hollandi kohtu tänavune otsus, mille järgi peab Shell oma süsihappegaasi heidet vähendama.

Samas tunnistas ta, et oma osa mängis Hollandi valitsuse otsus loobuda plaanist tühistada suurfirmadele kehtiv dividendimaks.

«Me oleme alati olnud ja jääme olema uhked selle üle, kui oluline osa meie pärandist on Holland,» lisas esimees.

Plaani järgi kolitakse Haagist Londonisse ümber firma maksuresidentsus ja juhid, nende seas tegevjuht Ben van Beurden. Otsus ei mõjuta firma 8500 töötajat Hollandis.

Hollandi suurima ettevõtte lahkumine on riigi valitsuse jaoks ränk hoop, kuivõrd Brexiti järel loodeti firmasid Hollandisse hoopis ligi meelitada. Mullu kolis täielikult Suurbritanniasse aga ka tarbijakaupade hiid Unilever.

Shelli kolimine võib anda ka mitme miljardi eurose põntsu riigi maksutulule, kirjutab kohalik meedia.

Vastutasuks võib Hollandi parlament nõuda «lahkumistasu», summas umbes 400 miljonit eurot. Mackenzie ütles aga, et peab seda ebatõenäoliseks.

Royal Dutch Shell moodustati 1907. aastal Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij ja Shell Transport and Trading Company ühinemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles