Swedbank tühistab kõik OA Coffee märkimiskorraldused

PM Majandus
Copy
Swedbank.
Swedbank. Foto: Peeter Langovits

Swedbank teatas, et tühistab erandkorras kõik läbi pangasüsteemi tehtud OA Coffee märkimiskorraldused, et investoritel ei tekiks ebalikviidseid väärtpabereid soetades probleeme.

Swedbank teatas, et arvestades reedel OA Coffee kohta Tallinna börsi esindajate poolt avaldatud otsust on pank otsustanud tingimuslikult tühistada kõik OA Coffee aktsiate kohta pangale esitatud märkimiskorraldused. Seda, mis probleem täpsemalt OA Coffee aruandlusega oli, pole avalikult teada.

«Otsuses oleme lähtunud keskmise investori eeldatavast huvist mitte soetada avalikult mittekaubeldavaid väärtpabereid,» selgitas panga esindaja pressiteates.

Swedbanki kliendid, kellel on soov märkimiskorraldus kehtima jätta, peavad sellest hiljemalt 15. detsembril kella 14 pangale teada andma, helistades telefonil 613 1606.

Kui klient soovib oma märkimiskorralduse tühistada, ei ole vaja midagi teha, sest tühistame märkimiskorraldused automaatselt märkimisperioodi lõppedes.

10. detsembril avaldas Tallinna börs teate, mille kohaselt börsi noteerimiskomisjon otsustas peale põhjalikku kaalumist OA Coffee aktsiaid First Northi alternatiivbörsile kauplemisele mitte lubada.

13. detsembril selgitas noteerimiskomisjoni juht Sven Papp avalikus kommentaaris, et komisjonil ei tekkinud piisavat kindlustustunnet OA Coffee võimes täita börsi aruandluse ja läbipaistvusega seotud nõudeid. Komisjoni juht täpsustas, et OA Coffee aktsiate kauplemisele võtmine võib seetõttu kahjustada nii investorite huve kui ka börsi mainet, mistõttu OA Coffee taotlust aktsiate kauplemisele võtmiseks ei rahuldatud. Börsi juht Kaarel Ots lisas, et vähemalt sellel aastal OA Coffee aktsiaid börsil ei noteerita.

Pank selgitas lähemalt, et emitent võib avaliku pakkumise lõpule viia ka juhul, kui aktsiaid börsil ei noteerita ning praeguseks ei ole OA Coffee teatanud avaliku pakkumise tühistamisest või kavatsusest see tühistada.

See tähendab, et avaliku pakkumise tulemusel võidakse märkimiskorralduse esitanud isikutele siiski emiteerida aktsiad, mida aktsionär ei saa müüa läbi börsisüsteemi. See tähendab seda, et aktsiate müümiseks peab iga aktsionär leidma ise aktsiate ostust huvitatud vastaspoole ning leppima temaga kokku hinna ja muud tehingutingimused.

Ka aktsia õiglase hinna määramine on börsil mittekaubeldava väärtpaberi puhul keerulisem. Panga kogemus mittekaubeldavate väärtpaberite puhul näitab, et praktikas on nende müük keeruline, kui mitte võimatu.

OA Coffee juht Taniel Vaaderpass saatis välja pressiteate, milles teatas küll märkimise jätkamisest, aga lubas juba märkinud investoritele kulud hüvitada.

Ka teised pangad on OA Coffee juhtumile reageerinud. Nii teatas SEB kogumis- ja investeerimistoodete arendusjuht Elisabet Visnapuu, et pank teavitab aktsiaid märkinud kliente ja pakub võimalust märkimiskorraldus muuta või tühistada.

Uusi märkimiskorraldusi võtab SEB vastu kuni 15. detsembril kella 15ni. Tühistamiskorraldusi võtab SEB vastu kuni 15. detsembril kella 16ni.

LHV teatas eile, et laseb investoritel märkimiskorralduse tasuta tagasi võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles