HOIATUS ⟩ Ettevaatust: PIKi kasutajad võivad oma rahaga pantvangi jääda

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Raha
Raha Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Kui Swedbank tühistab ise kõik OA Coffee aktsiamärkimised, sest ettevõte ei saa käimasoleva aktsiapakkumisega börsi alternatiivturule, siis teistes pankades tuleb igal märkijal ise korraldus tühistada.

Kuigi ettevõte loodab järgmisel aastal börsile saada, pole selles suhtes kindlust. Kui aga ettevõte otsustab proovida näiteks hoopis Funderbeamile minna, siis börsiväliseid väärtpaberid ei saa pensioni investeerimiskontole osta.

Eriti ettevaatlikud peaksid olema investorid, kes on märkinud neid aktsiaid pensioni investeerimiskontolt (PIK). See käib ka kõikvõimalike muude ekstreemsete investeeringute kohta, mida võiks hoida tavalisel väärtpaberkontol.

Kui tekib vajadus või soov enne pensionile jäämist teisest sambast pensioni investeerimiskontolt raha välja võtta ja sinna on jäänud mõni väärtpaber, millega ei kaubelda, ei saa üldse teisest sambast raha kätte.

Ei saa sealt raha ka jupihaaval võtta, kui kõik likviidsed väärtpaberid on müüdud. Kui loobud teisest sambast, pead maha müüma ka oma PIK-il olevad investeeringud. Väljamakse toimub rahas.

Varem oli Eestis probleem likvideerimisel olevate ettevõtete aktsiatega. Väärtpaberikontot ei saanud sulgeda, sest kontol olid väärtpaberid. Keegi sellises seisus väärtpabereid osta ei tahtnud. Seetõttu maksti iga kuu kontotasu, mille järele puudus vajadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles