USA karmistab rahapoliitikat – aktsiad tõusevad

Liina Laks
, reporter
Copy
Kaupleja Wall Streetil uudiseid jälgimas. Nüüd läheb rahapolitika karmistamiseks.
Kaupleja Wall Streetil uudiseid jälgimas. Nüüd läheb rahapolitika karmistamiseks. Foto: Richard Drew/Scanpix

Eile õhtul teatas USA föderaalreserv lõpuks, kuidas näeb välja rahatrüki aeglustamise plaan. Börs asus teate peale tõusma.

USA hakkab rahapoliitikat karmistama. Eile tegi USA föderaalreserv kauaoodatud otsuse ning avaldas täpsema intressimäärade tõstmise ja võlakirjaprogrammide vähendamise kava.

Alates jaanuarist vähendab Fed võlakirjade tugiostuprogrammi 60 miljardile dollarile kuus, detsembris on see veel 90 miljardit dollarit.

Lisaks ja tavainimestele kõige olulisem: järgmisel aastal tuleb kolm intressimäära tõusu, kaks neist tuleb 2023. aastal ning kaks 2024. aastal.

Fedi otsuse taga seisab USA neljakümne aasta kõige kiirem inflatsioon, millega tuleb võitlusesse asuda. Senimaani püüdsid keskpankurid ajada juttu, et inflatsioon on ajutine ja mööduv nähtus.

Kui tavaliselt intressitõus investoritele ei meeldi, sest laenamine läheb kallimaks, on hirm liigkiire inflatsiooni ees nii suur, et seekord reageerisid turud teatele tõusuga: Nasdaqi indeks kerkis 2,2 protsenti, S&P 500 1,6 protsenti. Tõus kandus hommikul üle ka Aasia turgudele ning aktsiate kerkimist on oodata ka Euroopas.

Üldisest tõusust ei jäänud kõrvale ka nafta hind: Brenti toornafta barreli hind kerkis 1,2 protsenti, 74,73 dollari tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles