Ekspert: tänavune börsiaktiivsus oli ootamatu

BNS
Copy
Tallinna börsil on tänavu olnud aktiivne aasta
Tallinna börsil on tänavu olnud aktiivne aasta Foto: PEETER LANGOVITS, POSTIMEES/SCANPIX

Tallinna Tehnikaülikooli rahanduse ja majandusanalüüsi vanemlektori Kristjan Liivamägi jaoks oli tänavu Tallinna börsil nähtud aktiivsus nii suure hulga uute investorite kui uute emitentide lisandumise näol ootamatu.

Kuigi uusi emitente võis Tallinna börsile oodata, siis suhteliselt suur aktiivsus First Northi alternatiivturul tuli Liivamägi sõnul samuti üllatusena.

Uute ettevõtete börsile tulemist mõjutas mitu tegurit. «Eelnevad kapitali kaasamised olid edukad ja see lõi soodsa pinnase uutele ettevõtetele kapitali kaasamiseks. Samuti on aastatega eestlaste rahatarkus suurenenud ning paljud inimesed on hakanud investeerimise vastu huvi tundma,» selgitas Liivamägi BNSile.

Lisaks lõi investorite positiivne sentiment ning uute investorite arv soodsa pinnase ettevõtetele kapitali kaasamiseks. Hoogu on juurde andnud ka Eesti kiire majanduskasv ning positiivne inflatsioon, mis motiveerib inimesi raha ostujõu säilitamise nimel investeerima kontol seisvat raha erinevatesse varadesse.

Ajaloolises kontekstis oli lõppev aasta Liivamägi vaates pigem erakordne. «Mina mäletan, et aastatel 2006–2007 tuli samuti Tallinna börsile uusi ettevõtteid, aga nii suurt aktiivsust sellel ajal ei olnud,» nentis ta. Uute esmaste avalike pakkumiste (IPO) vähenemist ootab majandusteadlane majanduse kasvutempo aeglustumisel.

Otseselt lage või piiri Liivamägi Tallinna börsil ei näe. «Pigem on uute IPOde turule tulemine seotud investorite sentimendi ja Eesti majanduse käekäiguga,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles