Eesti meeste autofirma kaasas 30 miljonit dollarit (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Lõuna-Aafrika Vabariigis pikaajalise autorendi teenust pakkuv Planet42 kaasas edasise kasvu rahastamiseks kümme miljonit dollarit rahvusvaheliselt laenufondilt Lendable.
Lõuna-Aafrika Vabariigis pikaajalise autorendi teenust pakkuv Planet42 kaasas edasise kasvu rahastamiseks kümme miljonit dollarit rahvusvaheliselt laenufondilt Lendable. Foto: Jake Farra

Planet42 kaasas investoritelt 30 miljonit dollarit ning räägib kasvuplaanidest.

Eerik Oja ja Marten Orgna asutatud Planet42 sai investorite käest 30 miljonit dollarit.

6 miljoni dollarilist omakapitaliringi juhtis Naspers, võlainvestorid lisasid 24 miljonit dollarit. Investeerimisvooru juhtis LAVis baseeruv globaalne fond Naspers, täiendava investeeringu tegid ka varasemad investorid Change Ventures, Startup Wise Guys, Bolti asutajad Martin ja Markus Villig, Pipedrive'i asutaja Ragnar Sass, Tanel Padar, USA laenufond Lendable ning teised investorid. Raha läheb veelgi agressiivsemasse laienemisse LAVis, aga ka Mehhikos, kus ettevõte hiljuti tegevust alustas.

Lõuna-Aafrika Vabariigis (LAV) eestlaste asutatud Planet42 aitab autot soetada inimestel, keda pangad ülekohtuselt ignoreerivad. Planet42 pakub autorenditeenust. Nimelt on paljudes arenevates riikides ka keskmise sissetulekuga inimestel keeruline soetada autot, sest pangad teenindavad eelkõige kõrge sissetulekuga eliiti. Samas on sellistes riikides ühistranspordisüsteem sageli puudulik või olematu, mistõttu on isikliku sõiduvahendi omamine kasvõi tööl käimiseks hädavajalik.

Planet42 kaasasutaja ja tegevjuht Eerik Oja ütles, et eurooplasel võib olla keeruline mõista, kuivõrd oluline on suure populatsiooni ja areneva majandusega riikides isikliku sõiduvahendi omamine. Pea kõigis arengumaades on ka stabiilse sissetulekuga inimestel keeruline pangast auto soetamiseks laenu saada, kuid ühistranspordi peale ei tasu lootma jääda. «Näiteks LAVi ja Mehhiko pangad on ebaratsionaalselt riskikartlikud ning jutule võetakse ainult laitmatu krediiditaustaga jõukas eliit. See aga tähendab, et laenu ei saa enamik keskmise sissetulekuga töötavaid inimesi – näiteks medõed ja õpetajad,» selgitab Oja.

Hiljuti sisenes Planet42 ka Mehhikosse. «Mehhikos töötab pangandussektor väga vaevaliselt ning elanike juurdepääs finantseerimisvahenditele ja muudele pangateenustele on ülimalt piiratud. Üle poole elanikkonnast arveldab seetõttu tänaseni ainult sularahas,» ütles Oja.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles