Kodusistujate šampanjajanu kergitab aktsiaid

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Koroonapiirangud on rahva kodus rohkem jooma pannud - ka kallimat kraami
Koroonapiirangud on rahva kodus rohkem jooma pannud - ka kallimat kraami Foto: CHARLES PLATIAU/Scanpix

Enne jõule kõlas mitmel pool hädakisa: hea ja kallis šampanja on poelettidelt otsa saanud. Prantsuse tootjad kinnitavad: tänavu tabas neid piirangutest hoolimata rekordaasta.

Šampanjaorganisatsiooni Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne andmetel on nõudlus kalli märjukese järele hüppeliselt tõusnud. Kui möödunud aastal maailm koroonapiirangute tõttu täiesti lukku läks, siis kukkus nõudlus drastiliselt, kuid möödunud aasta jõulude paiku nõudlus taastus – ka kodupidusid sooviti stiilselt tähistada.

Nõudlus šampanja järele püsis terve tänavuse aasta kõrgel ning nüüd arvatakse, et nõudlus on tagasi pandeemiaeelsel tasemel. Spiegel toob välja, et šampanjatootjaid ootab tõepoolest rekordaasta: praeguse seisuga oodatakse šampanjatootjatelt 5,5 miljardi euro suurust müügitulu. Senine rekord on 5 miljardit eurot aastas. Ühes nõudlusega on kosunud ka šampanjatootjate aktsiad. Päris šampanjat saab Prantsusmaalt Champagne‘i regioonist. Üks tuntuimaid marke on Veuve Cliquot, mille omanikfirma on LVMH. Tolle luksuskaupade müüja aktsia on tänavu kerkinud 41 protsenti, 719 euro tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles