AASTA NÄOD Kaarel Ots tegi Tallinna börsist IPOdroomi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinna börsi juht Kaarel Ots börsikellaga
Tallinna börsi juht Kaarel Ots börsikellaga Foto: Eero Vabamägi

Tallinna börs on aastaid näinud kõvasti vaeva, et ettevõtteid börsile meelitada. 2021. aastal tabas börsi aktsiate avalike pakkumiste ja börsile tulemiste buum.

Börsile lisandusid suisa seitsme ettevõtte aktsiad. Tallinna börs sai täiendust Enefit Greeni, Hepsori, Bercman Technologiesi, ELMO Rendi, TextMagicu ja Modera ning aasta lõpus ka Hagen Bikesi aktsiatena. Lisaks kaasasid täiendavaid aktsiaid välja lastes raha juba varem börsil olnud ettevõtted.

Börsijuht Kaarel Otsal tuli palju helistada esimest kauplemispäeva sümboliseerivat börsikella. Et toimus teise samba reform, vabanes sealt väljavõtmise tõttu märkimisväärselt raha. Veidi tehti pensioni investeerimise kontosid (PIK). Osa sellest rahast jõudis ka kodubörsile.

Investorite teadlikkus on kasvanud. Varsti võib alistuda 100 000 väärtpaberikonto piir, kus on vähemalt üks väärtpaber. Investorid spekuleerisid rahalaeva börsile jõudmise üle. Augustis läksid börsil kauplemine ja aktsiate hinnaliikumised päris pööraseks.

Septembris said inimesed raha kontole, kuid PIKide tegemise aktiivsus oli väike. 3. septembril sündis Tallinna börsiindeksil rekord 2141,55 punktil. Läinud aasta lõpus oli indeksi näit vaid 1343,72 punkti. Tipujärgse peataoleku murdsid aasta lõppu koondunud IPOd, mis muutsid investorid taas ahneks. Tallinna börs flirtis tõusu poolest isegi maailmas esikoha pärast, kuid nüüd on ehk lootus lõpetada kümne parima börsi seas. See on väga tubli tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles