Milliseid IPOsid 2022. aastaks oodata?

, LHV nooremanalüütik
Copy
Järgmisel aastal võib toimuda hulgaliselt aktsiate pakkumisi
Järgmisel aastal võib toimuda hulgaliselt aktsiate pakkumisi Foto: Andre M. Chang/Zumapress.com/Scanpix Baltics

Milliseid IPOsid 2022. aastaks oodata, kirjutab LHV foorumis panga nooremanalüütik Raido Tõnisson.

Kui lõppev aasta oli IPOde arvu ja kaasatud kapitali poolest maailma börsidel rekordiline, siis oluliselt kehvem ei tõota tulla ka 2022. aasta. Börsiplaane teevad mitmed kümnete miljardite dollariteni kasvanud iduettevõtted, kes arengult on alles oma elutsükli esimestes etappides. Kuigi jätkuvalt paistab ülekaal (finants)tehnoloogiaettevõtete IPOdel, on pandeemia muutnud oluliselt ka reisimist ja igapäevast poodlemist, mis on nendes valdkondades avanud täiesti uued ärisuunad.

Stripe

Plaanide järgi järgmisel aastal börsile tulev Stripe on üks oodatumaid iduettevõtte IPOsid, mille väärtuseks hinnatakse börsile tulemise ajaks ajaks pea 100 miljardit dollarit. See tähendab ühtlasi ka ajaloo üht suurimat, kui mitte kõige suuremat IPOt. Stripe on kõik-ühes maksesüsteemi platvorm, sarnanedes kõige rohkem näiteks Paypali, Square’i ja Adyeniga. Stripe pakub oma arendatud maksetöötlustarkvara ja rakenduste programmeerimisliideseid peamiselt e-kaubanduse platvormidele ja mobiilirakendustele, millest tuntuimad on näiteks Amazon, Google, Shopify, Peloton.

Revolut

Ühendkuningriigi finantstehnoloogia ettevõte Revolut loodi 2015. aastal ning selle väärtus ulatub 33 miljardi dollarini, arvestatuna pärast 2021. aasta suvel toimunud 800 miljoni dollari suurust rahastamisvooru. Kuigi ettevõtte juhtkond ei ole kindlat IPO aega avalikustanud, usutakse, et Revolut võib Londoni börsile minna 2022. aasta jooksul. Juhtkonna sõnul on selle peamiseks takistuseks praegu liiga madalad tulud. Kui 2020. aastal teenis Revolut tulusid 359 miljonit dollarit, siis edukaks IPOks on juhtkonna hinnangul vaja teenida vähemalt paari miljardi dollari suurust käivet aastas. Revoluti põhitoodete hulka kuuluvad pangakontod, rahvusvahelised pangaülekanded ja krüptovarad. Ühtlasi on see Ühendkuningriigi kõige väärtuslikum idufirma ja üks paremini rahastatud finantstehnoloogia ettevõtted Euroopas.

Quora

USA infovahetuse veebilehe Quora kohta hakkasid IPO-teated levima 2021. aasta novembris, mille kohaselt oodatakse ettevõtet börsile juba 2022. aasta alguses. Quora asutasid 2009. aastal endise Facebooki (Meta) juhtivtöötajad Adam D’Angelo ja Charlie Cheever ning selle väärtus on hinnanguliselt 4 miljardit dollarit. Quora teenib raha nii oma veebilehel olevatest reklaamidest kui ka uudsest tellimuspõhisest tootest, mis võimaldab lehe kasutajatel oma postitustest tulu teenida. Ettevõtte plaanitavast laienemisest annab märku ka selle avatud tööpakkumiste arv, mis 2018. aastast kuni 2021. aasta oktoobrini oli stabiilselt 20–60 vahel, kuid hüppas novembri lõpuks 360ni.

Divvy Homes

Kiirelt kasvavad eluasemehinnad, paljudele sobimatud laenutingimused ja teadmatus uue elukoha sobivuses ostuhetkel, on kiiresti kasvatanud rent-to-own mudeliga ettevõtete populaarsust, kes ostavad ise kliendile sobiliku kodu välja ning mida klient saab igakuiste üürimaksetega järk-järgult omandama hakata. Divy Homes on selles vallas üks kiirekasvulisemaid iduettevõtteid, kes kaasas 2021. aastal ligi ühe miljardi dollari ulatuses kapitali ning mis peaks kulmineeruma 2022. aastal toimuva IPOga. Kodu ostmisel tuleb klientidel tasuda kinnisvara väärtusest 1–2-protsendiline omaosalus, pärast mida läheb 25 protsenti igakuisest maksest säästudena tulevase sissemakse katteks ning ülejäänu kuumaksest moodustab üür. Seega teenib Divy raha nii kinnisvaramüügist kui ka väljaüürimisest. Klientidel on võimalik igal hetkel kodu täielikult välja osta, või sellest mittesobivuse korral loobuda, saades tagasi makstud sissemakse osa. Divy tegutseb praegu 16 turul ning teeb koostööd ligi 25 tuhande kinnisvaramaakleriga. 2021. aasta esimene pool oli ettevõtte jaoks sedavõrd edukas, et viis lõpuni rohkem kodumüüke kui 2017. aasta asutamisaastast kuni 2020. aastani kokku.

TripActions

Reisikorralduse platvormi TripActionsi börsile tuleku kohta andis ettevõtte juhtkond vihjeid juba 2019. aastal, kuid siiani on piirdutud peamiselt riskikapitali ja raha kaasamistega konverteeritavate võlakirjade näol. Alates asutamisaastast on TripActions kaasanud ühtekokku 1,3 miljardit dollarit, millest viimane toimus oktoobris 275 miljoni dollari ulatuses, andes ettevõtte väärtuseks 7,25 miljardit dollarit. Kuigi 2020. aastal kaotas ettevõte pandeemia tõttu kõik oma tulud, on TripActions tänu juhtkonna õigetele ja kiiretele otsustele digitaliseerimise osas ületanud nüüdseks oma pandeemiaeelsedki broneerimismahud ja tulud. TripActions ei lihtsusta mitte ainult reiside ja hotellide broneerimist klientidele, vaid selle tehnoloogiaplatvorm aitab ka lihtsasti hallata kõikvõimalikke reisimisega seotud kulutusi. TripActionsi kliendibaas koosneb ligi 5 tuhandest ettevõttest, sealhulgas Adobe, Snowflake ja Shopify.

Reddit

Sotsiaalne uudiste koondamise ja arutelude loomise veebisait Reddit asutati 2005. aastal ning selle väärtus ulatub juulis Fidelity Investmentilt toimunud raha kaasamise järel 10 miljardi dollarini. Samas 2022. aasta esimesel poolel toimuvaks IPOks sihib ettevõte 15 miljardi dollarilist väärtust. Lisaks rekordilisele rahakaasamisele 2021. aastal, tõi meemiaktsiate tulek ja jaekauplemise elavnemine alates pandeemia algusest murrangulise kasvu ka aktiivsete kasutajate arvus, ulatudes 2020. aasta lõpu seisuga 52 miljonini päevas. Statista andmetel ulatus Redditi reklaamitulu 2021. aasta II kvartalis 100 miljoni dollarini, võrreldes 34 miljardiga 2020. aasta II kvartalis.

Databricks

Ettevõtetele pilvepõhiseid andmehaldusteenuseid pakkuvat Databricksi on palju võrreldud 2020. aastal börsile tulnud ja edukalt alustanud Snowflake’iga, mis on ühtlasi ka Databricksi üks peamisi konkurente. Kuigi pilveandmetöötlus on konkurentsitihe valdkond, on teadusuuringufirma Gartner tunnustanud Databricki kui üht võitjana väljunud ettevõtet, kus paljud teised iduettevõtted on oma tegevuse lõpetanud. Võrreldes Snowflake’iga, peitub Databricksi nišš aga avatud lähtekoodis, mida on võimalik kasutada kogu andmete elutsükli vältel, suurendades omakorda andmete skaleeritavust ja usaldusväärsust. Databricksi väärtus ulatus augustis toimunud 1,6 miljardi dollari suuruse H-seeria rahakaasamise järel 38 miljardi dollarini, millest kõrgema väärtusega börsil noteerimata iduettevõtteid on järele jäänud vaid käputäis. Viimastes rahastamisvoorudes on investoritena osalenud teiste seas ka valdusettevõte Franklin Templeton, investeerimispank Morgan Stanley ja California ülikooli investeerimisfond.

Instacart

Tellimustel põhinev juhtiv esmatarbe- ja toidukaupade kohaletoimetamise platvorm Instacart on 2012. aastal asutatud ettevõte, mis koondab oma veebilehel ja mobiilirakenduses mitmeid suuri jaekaubanduskette USAs ja Kanadas. Praeguseks on Instacart sõlminud lepingu ligi 600 jaemüüjaga, sealhulgas Walmart, Kroger, Costco ja paljud teised. Kaupu tarnitakse enam kui 45 tuhandest kauplusest ligi 5500 linna Põhja-Ameerikas, samas kui peamise konkurendi DoorDashi teenus on kättesaadav vaid 4000 linnas. Viimase suurema rahastamisvooru korraldas Instacart 2021. aasta kevadel, kui kaasas 265 miljonit dollarit, mida kasutati nii töötajate arvu suurendamiseks kui ka uute toodete arendamiseks. Ettevõtte väärtuseks andis see 39 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles