Suur Tallinna börsi ülevaade: kuhu tänavu raha panna

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Ehitustööd Tallinna sadamas D-terminali ees. Kui uskuda analüütikuid, siis ootab Tallinna Sadama aktsiat ees korralik tõus.
Ehitustööd Tallinna sadamas D-terminali ees. Kui uskuda analüütikuid, siis ootab Tallinna Sadama aktsiat ees korralik tõus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Balti börsidel on seljataga suurepärane aasta ning enamik investoreid saab rõõmust käsi hõõruda – aga kuhu nüüd uuel aastal peale neid tugevaid tõuse raha panna?

Tallinna börsi tegemistega kursisolevad inimesed on vihjanud, et ega need mullused uued tulijad Tallinna börsil viimaseks jää. Seni tuleb läbi ajada olemasolevaga. Mida eksperdid pankade analüüsiosakondades soovitavad? Seda pole väga lihtne kindlaks teha, sest koroonaaja alguses pandi hinnasihtide jagamine pausile ning päris endise hooga pole see kuskil käima läinud. Seepärast võibki olla, et panga soovitus ühe või teise aktsia kohta võib pärineda aastatagusest ajast.

Baltic Horizon Fund: 7 protsenti tõusu

Kuigi tegu on tehniliselt fondi, mitte aktsiaga, on Baltic Horizon Fund eestimaalaste klassikaline investeerimisvalik. Enne EfTENi tulekut oli tegu vaat et ainsa kinnsvarafondiga, millesse siinsed investorid raha paigutada said. Kuigi fond on koroonapiirangute tõttu oluliselt kannatada saanud, näevad nii LHV kui ka Swedbanki analüütikud fondile helgemat tulevikku: hinnasihiks pakutakse 1,15 eurot mis teeb praeguse hinnaga võrreldes tõusulootuseks 7 protsenti.

Coop Pank: ennustatakse langust poole võrra

LHV analüütikud on konkurendi suhtes halastamatud. Kui praegu maksab aktsia 2,99 eurot, siis LHV investeerimisvõlurid arvavad, et heal juhul on aktsia väärt 1,55 eurot ja soovitavad selle maha müüa. Swedbankis ollakse hulga optimistlikumad: hinnasihiks 3 eurot ja neutraalne soovitus.

EfTENi III fond: kerge langus või kuni 3 protsenti tõusu

Kinnisvarafondi aktsia kaupleb praegu 22,8 euro tasemel. LHV analüütikud pakuvad õiglase hinna vahemikuks 22–23,4 eurot ehk halval juhul väikest langust, heal juhul tillukest tõusu. Aktsiale on antud hoia-soovitus ehk kui ta juba portfellis on, las olla edasi, kui mitte, siis osta ka ei tasu. Swedbankil värsket raportit ei leidu.

Enefit Green: napilt 4 protsenti tõusulisa

Enefit Green on sel aastal investoritele palju rõõmu toonud: märkimishinnast 2,9 euro pealt on aktsia tänaseks roninud 4,044 euro peale. Ettevõtet katva Swedbanki hinnangul võiks hind tegelikult kõrgemgi olla: hinnasiht 4,2 eurot. Aga ei müüa ega juurde osta analüütikud soovitada ei tihka, soovituseks on pandud «neutraalne». LHV Enefit Greeni ei kata.

Hepsor: kuni +13 protsenti tõusu

Verivärske tulija puhul näevad LHV analüütikud aktsia õiglast vahemikku 14–15,2 euro vahel, mis tähendab, et kinnisvarafirmal Hepsoril tõusuruumi on, sest vanal aastal läks aktsia lukku 13,5 euro peal. Aga soovituseks on hoia ehk juurde osta analüütikud ei luba.

Analüütikud ei leia ühe eestlaste lemmikaktsia puhul ühist keelt:

Juba aastaid on üheks eestlaste enimkaubeldud aktsiaks Leedu Siauliu Bankase väärtpaber. Aktsia on aastatega korralikult tõusnud, aga analüütikute arvamused lähevad praegu ettevõtte koha pealt täielikult lahku.

Swedbank usub, et kiire tõus jätkub ja on andnud aktsiale hinnasihiks tervelt ühe euro ja käsib juurde osta. Kuna aktsia kaupleb praegu 0,76 euro juures, tähendaks see aktsiale 31 protsenti tõusu.

LHV näeb seevastu firma tulevikku mustades värvides, annab õiglase hinna vahemikuks 0,64–0,68 eurot, mis teeb kuni 16 protsenti langusruumi. Sellega käib kaasas ka müügisoovitus.

LHV Group: +13 protsenti

Swedbanki analüütikud LHV aktsia suunal kiidusõnu kokku ei hoia. Kui praegu maksab aktsia 43,2 eurot, siis analüütikud ütlevad, et aktsia võiks rahulikult kerkida 49 euro tasemele. Sellise tõusuruumi puhul ei jää ka mitte midagi muud üle kui aus ostusoovitus anda.

Linda Nektar: langust kuni 19 protsenti

Swedbank Linda Nektarit ei kata, aga huvitaval kombel teeb seda Balti alternatiivturu aktsiaga LHV, mis muidu on pannud pausile sellised väärptaberid nagu Harju Elektri ja Tallinna Kaubamaja. Praegu nähakse joogitootja puhul ainult ühte suunda – alla: kui aktsia maksab praegu 8,05 eurot, siis LHV analüütikud peavad õiglaseks hinnavahemikuks 6,5–7 eurot aktsia kohta. See teeb praeguse hinnaga võrreldes kuni 19 protsenti langust. Analüütikud soovitavad aktsia maha müüa.

Merko Ehitus: langust kuni 15 protsenti

LHV analüütikud on Merko Ehituse jälgimise praegu unarusse jätnud, aga see-eest annab Swedbank aktsiale viimase seisuga müügisoovituse ja hinnasihiks 13 eurot. Siin tuleb silmas pidada, et viimane soovitus jääb üsna mitme kuu taha ning peagi on vast oodata värskemaid analüüse.

Nordecon: +25 protsenti tõusu

Sama seis on Merko konkurentfirma Nordeconiga: LHVst värskeid analüüse ei saa, Swedbank näeb aga aktsia jaoks kerget tõusu. Soovituseks on neutraalne ehk ära tee midagi. Aga kui praegu maksab aktsia börsil 1,2 eurot, siis Swedbanki arvutuste järgi võiks väärtpaber rahulikult olla väärt 1,5 eurot.

Silvano Fashion Group: +7 protsenti

Pesufirma aktsia suhtes on mõlema panga analüütikud positiivselt meelestatud. Praegu 1,965 eurot maksva aktsia puhul näevad võimalikku tõusuruumi mõlemad. LHV pakub hinnavahemikuks 1,9–2,1 eurot, aga soovitab mitte midagi teha. Swedbank pani hinnasihi paika 2,1 euro peal ja soovitab selgelt osta.

Tallink: +10 protsenti

Swedbank arvab, et praegu 0,59 eurot maksev aktsia on väärt 0,65 eurot ning usub, et on hea aeg osta. LHV analüütikud on võtnud mõtlemisaega.

Tallinna Kaubamaja: langust 8 protsenti

Swedbanki analüüsi järgi peaks aktsia maksma 10,3 eurot. Soovitus: ära tee midagi ehk neutraalne. Samas maksab aktsia täna börsil tervelt 11,22 eurot.

Tallinna Sadam: +35 protsenti

Ühte kõige võimsamat tõusu näevad analüütikud Tallinna Sadama juures. Ettevõtte käsi pole koroona-aastatel üleliia hästi käinud, aga Swedbanki analüütikud usuvad paremat tulevikku ning on hinnasihi paigutanud 2,5 euro juurde. Praegu maksab aktsia 1,9 eurot.

Tallinna Vesi: langust kuni 27 protsenti

Mullu ühe võimsama suurtehinguga omanikku vahetanud Tallinna veel analüütikud pikka pidu ei näe, seda eeskätt aktsia osas. Kui väärtpaber kaupleb börsil 14,48 euro juures, siis LHV pakub aktsia õiglase hinna vahemikuks 10,5–11,5 eurot ja annab 27-protsendist langusruumi, arvestades selge müügisoovitusega. Sama teeb ka Swedbank, kes usub, et aktsia peaks maksma kõige enam 12,5 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles