GRAAFIK Tallinna börsile investeerijatel oli mullu superaasta

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Enefit Greeni aktsia esimese kauplemispäeva Tallinna börsil pidulik tähistamine Energia avastuskeskuses.
Enefit Greeni aktsia esimese kauplemispäeva Tallinna börsil pidulik tähistamine Energia avastuskeskuses. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna börsiindeks tõusis mullu ligi poole (täpsemalt 48,9 protsendi) võrra. Seitsme ettevõtte aktsiaga vähemalt kahekordistati vara.

Suurima, 333,3 protsendise tõusuga esines Nordic Fibreboardi aktsia. Teisel kohal oli tõusult 274,2 protsendise edenemisega kerisetootja Saunumi aktsia.

Hästi läks ka pankade aktsionäridel. Coop Pank kasvatas investorite vara mullu 156 protsenti ja LHV 127,1 protsenti. Nende vahele mahub lühema börsistaažiga Bercman Techologiese aktsia, mis läks alles mullu börsile. IPO hinnaga võrreldes kasvas aktsia 132,4 protsenti.

Arco Vara aktsia tõusis 119,8 protsenti ja Pro Kapitali oma 105,7 protsenti.

Börsiindeksist rohkem kerkisid ka Ekspress Grupi, TextMagicu ja Merko Ehituse aktsiad.

Aktsialangusega esinesid vaid nelja ettevõtte aktsiad. Suurim kukkuja oli 2020. aasta staar Baltika, mille aktsia langes mullu 36,6 protsenti.

Tallinna börsil oli hea aktiivsusega aasta. Kuigi terve aasta käis tõus, kippus augustis maad võtma eufooria. Selle üheks põhjuseks oli teise samba pensionireform, mis tõi inimeste kätte täiendavalt miljard eurot. Eks spekuleeriti, et raha elavdab majandust ja osa võib ka otse börsile minna. Paraku selgus, et vähemasti pensioni investeerimiskontosid avati vähe ja sealtki ei tulnud sugugi mitte kogu raha koduturule.

September tõi mõningase kainenemise, tundus, et varasem miljardi euro eufooria hakkab vaibuma. Kuid seejärel muutus Tallinna börs IPOdroomiks.

Positiivse üllatuse valmistas igavene börsile tulija Enefit Green, kes ootamatult tegi avaliku aktsiapakkumise ja muutus rahvaaktsiaks. Aktsiat märkis enam kui 60 000 inimest ja ettevõtet. Rohemajandusettevõtte aktsia tõusis aasta lõpuks IPO hinnaga võrreldes 39,4 protsenti.

Aasta lõpukuudel toimus Tallinna börsil tõeline IPO palavik. Investoritel oli kõvasti ahnust. Aktsiapakkumised olid valdavalt väikesed ja kätte saadi vaid vähesel määral soovitud aktsiaid. See aga tekitas isu. Polnud eriti vahet, et ettevõttest ei oldud varem kuuldud ning investoritele maaliti võidu pilte helgest kiire kasvuga ja kasumlikust tulevikust.

Aeg annab arutust kas IPO palavik jätkub ka tänavu või saavad rohkem investorite tähelepanu juba staažikad börsiettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles