2022 võib olla odavate väärtusaktsiate edu aasta

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Börsikursid
Börsikursid Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix

Juba aastaid on odavatesse väärtusaktsiatesse panustamine olnud kehv valik, võrreldes kasvuaktsiatesse investeerimisega, kuid nüüd on mitmed fondijuhid arvamusel, et kõrgemate intressitasemete väljavaate juures võib olukord muutuda.

Väärtusaktsiateks loetakse aktsiaid, mis on majandustulemustega võrreldes odavad. Detsembri esimesel poolel Bloombergi läbiviidud 106 fondijuhi küsitluse kohaselt oli 2022. aastaks populaarseim investeerimisteema väärtusaktsiad. Umbes veerand küsitletuist leidsid, et neile meeldivad odavad vana majanduse aktsiad, nagu pankade omad. See oli populaarsem investeerimisidee kui roheenergia, kasvuaktsiad, USA tehnoloogiaaktsiad ja arenevate turgude aktsiad.

Ühes dividendidega on kasvuaktsiad viimasel viiel aastal pakkunud keskmiselt 22-protsendist aastatootlust. Seevastu MSCI indeksisse kuuluvate väärtusaktsiate keskmine aastatootlus on olnud vaid 9,8 protsenti. Juba 2021. aasta osas loodeti olukorra muutust, kuid käis tihe rebimine, kus kummagi stiili esindajad tootsid umbes 20 protsenti. USAs oli tootlus ikka kaldu kasvuaktsiate poole.

Maailma suurimate investorite sekka kuuluvad BlackRock ja Franklin Templeton pakkusid välja, et nüüd on muutus käes.

«Te tahate hoida pikaajaliselt väärtust, kuna olukord normaliseerub,» ütles BlackRocki faktoriinvesteerimise strateegiate juht Andrew Ang Bloombergile.

Intressitõusu loetakse mängu muutjaks, kuna kõrgemad intressitasemed alandavad ettevõtete ja tulevikutulemuste väärtust. Eriti võib see puudutada kiire kasvuga ettevõtteid.

«Tõenäoliselt karmistatakse 2022. aasta jooksul inflatsiooniga võitlemiseks rahapoliitikat, mis aga võib anda tehnoloogiaettevõtetest kasvuaktsiatele kõrvakiilu,» kirjutas BRI varahalduse investeerimisjuht Dan Broadman-Weston. «See võib tuua kasu väärtusele orienteeritud sektoritele, nagu pangad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles