USA keskpank ehmatas investoreid, börsidel käib suur kukkumine

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
USA aktsiaturud muutusid kolmapäeval rahutuks
USA aktsiaturud muutusid kolmapäeval rahutuks Foto: Justin Lane/EPA/Scanpix

Nasdaqil oli eile suurim kukkumine alates veebruarist, kuna investorid müüsid USA keskpanga karmima sõnumi tõttu kalleid tehnoloogiaaktsiaid.

Nasdaq kukkus kolmapäeval 3,3 protsenti, S&P 1,9 protsenti ja Dow Jonesi tööstuskeskmine 1,1 protsenti.

USA keskpanga istungi protokollist selgub, et keskpank on valmis oodatust kiiremini intressimäära tõstma. Keskpanga 14.–15. detsembril toimunud istungil märkisid keskpankurid, et tööjõuturul on läinud töötajatega väga kitsaks ning inflatsioon võib nõuda keskpangalt kiiremat intressitõstmist. Samuti võib keskpank hakata vähendama bilansimahtu.

«Tuli indikatsioon, et USA keskpank on väga mures inflatsiooni pärast, mistõttu nad võivad 2022. aastal hakata agressiivselt rahapoliitikat karmistama,» ütles Lenox wealth Advisorsi investeerimisjuht David Carter Reutersile.

Kõrgemad intressimäärad tõstavad ettevõtete ja inimeste laenukulusid ning survestavad alla aktsiate suhtarve. Viimane käib eriti tehnoloogia- ja kasvuaktsiate kohta.

Tehnoloogiaaktsiate müügisurve kandus kolmapäeval edasi laiemale aktsiaturule. Professionaalsed spekulandid olid alates finantskriisist ühes agressiivsemas müügilaines, kirjutas Bloomberg.

Riskifondid müüsid juba detsembris kiire kasvu ja kallite suhtarvunäitudega aktsiaid. Selle aasta alguses hakkasid nad pööraselt müüma tarkvara ja kiibitootjate aktsiaid. Dollarites ulatus riskifondide müük neljal kauplemispäeval kuni teisipäevani kõrgeima tasemeni enam kui 10 aasta jooksul, selgub Goldman Sachsi andmetest.

Aktsiate languslaine kandus USAst Aasiasse ja peaks jõudma ka Euroopasse. Jaapani aktsiaturg kukkus täna 2,9 protsenti, Austraalia 2,7 protsenti ja Hiina ühe protsendi.

Euroopa aktsiaindeksite futuurid viitavad 1,3–1,8-protsendisele langusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles