Kasahstani rahutused võivad viia elektri hinnatõusuni (3)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Rahutused Kasahstanis tõstsid uraani hinda
Rahutused Kasahstanis tõstsid uraani hinda Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Osa maailma ja Euroopa elektrist toodetakse uraanist. Uraani hind tõusis, kuna maailma suurima radioaktiivset metallimaaki kaevandavas riigis Kasahstanis käivad inimohvritega rahutused.

Kasahstanis toodetakse enam kui 40 protsenti maailma uraanist. Riigi kommunikatsioonivõrgud ei toimi ja kehtestatud on liikumispiirangud. Kreml teatas, Venemaa koos teiste CSTO liikmetega viivad Kasahhi presidendi Kassym-Jomart Tokajevi palvel riiki rahuvalveväed.

Uraan kallines kolmapäeval ligi kaheksa protsenti, 45,25 dollarini naelast, selgub UxC andmetest. Rahutused võivad viia suurema sõltuvuseni teistest tootjatest Põhja-Ameerikas ja Austraalias.

«Kuna Kasahstani roll uraaniturul on samalaadne nagu Saudi Araabial naftaturul, siis mõju on sama, mis oleks Saudi Araabia ärakukkumisel naftaturult,» ütles UxC president Jonathan Hinze Bloombergile. «Isegi kui hetkel pole uraanipuudust, võib see tekkida ning kauplejad teevad tehinguid selle arvestusega.»

Investorid panustavad tuumaenergeetika taassünnile, sest Euroopa Liidu maade valitsused püüavad keerata selga fossiilsetele kütustele.

Kasahstani suurima uraanikaevandaja Kazatompromi aktsia kukkus eile Londonis 11 protsenti. Seevastu Põhja-Ameerika uraanikaevandajate aktsiad jätkasid tõusu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles