Swedbank muudab pensionifonde (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbank muudab teise samba pensionifondid elutsüklifondideks
Swedbank muudab teise samba pensionifondid elutsüklifondideks Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane/Scanpix

2. mail muutuvad Swedbanki II samba pensionifondid K30, K60 ja K100 elutsüklifondideks. Elutsüklifondides muutub aktsiate osakaal ja sellega seotud riskitase automaatselt, nii et kaob vajadus vastavalt vanusele ise fondi vahetada.

Viis aastat tagasi tõi Swedbank turule elutsüklifondi K1990-1999, mis oli möödunud aastal ka Eesti parima tootlusega pensionifond. Fond on mõeldud 90ndatel sündinutele ja fondi aktsiate osakaal ning riskitase muutuvad ajas automaatselt. See võimaldab fondis olijatel terve pensionikogumise aja olla vanusega vastavas pensionifondis.

Maikuus avaneb sarnane võimalus ka 60ndatel, 70ndatel ja 80ndatel sündinutele, ütles Swedbank Investeerimisfondid AS juht Age Petter.

Praegustes K30, K60 ja K100 fondides on kindel määratud aktsiate osakaal, vastavalt siis maksimaalselt 30 protsenti, 60 protsenti ja 100 protsenti. Uutes elutsüklifondides on arvestatud konkreetsel kümnendil sündinud inimeste II samba investeerimisperioodiga. Alguses on aktsiarisk maksimaalne ning see hakkab ajas vähenema, vastavalt lähenevale pensionieale.

«Elutsüklifondid on kasutusel meie lähiriikides Rootsis, Lätis ja Leedus ning enamlevinud ongi kümnendite generatsioonifondid seepärast, et inimesed ise ei kipu kogumisperioodiga sobivasse õigesse fondi liikuma. Üleminek elutsüklifondidele tagab selle, et fondis olija ei pea fondi ise vahetama, kuid vastavalt tema vanusele on ta kogu aeg sobivaima riski ja tootlusega fondis,» lisas Petter.

K100 fond muutub elutsüklifondiks Swedbanki pensionifond 1980–89 sündinutele.

K60 fond muutub elutsüklifondiks Swedbanki pensionifond 1970–79 sündinutele.

K30 fond muutub elutsüklifondiks Swedbanki pensionifond 1960–69 sündinutele.

K10 fond on sobilik 1950ndatel sündinutele ja elutsüklifondiks ei muutu, kuna sellel kümnendil sündinud on juba pensioniealised või kohe pensioniikka jõudmas ning konservatiivse fondi strateegia on neile sobiv. Muutub vaid K10 fondi nimi ja uus nimi on Swedbanki pensionifond Konservatiivne.

Uued elutsüklifondid jäävad ka edaspidi aktiivselt juhitud fondideks ning fondide eesmärgiks on vastutustundliku investeerimise põhimõtteid järgides investorite vara kasvatamine finantsturgudel.

Fondid K30, K60 ja K100 kujundatakse ümber elutsüklifondideks 2022. aasta jooksul, mitme kuu vältel vastavalt portfellijuhi nägemusele, vältimaks fondides ühekordset olulist riskitaseme muutmist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles