Venemaal võib olla raskusi naftatoodangu suurendamisega

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaal võetakse puurtornist naftaproove
Venemaal võetakse puurtornist naftaproove Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa võib olla võimeline tõstma kuue kuu jooksul naftatoodangut vaid poole võrra OPEC+ kokkulepitud mahust.

Naftanõudlus on taastumas ja nafta hind manööverdab Londonis 85 dollari juures barrelist. Venemaa jätab naftaturu pakkumise-nõudluse tasakaalust eemale. Ühtlasi riskitakse, et energiahindade tõus kütab inflatsiooni.

Venemaa on lubanud kuue kuu jooksul tõsta igal kuul naftatoodangut 100 000 barreli võrra ööpäevas. Samas detsembris ei kasvanud OPEC+ liikme toodang. Bloombergi küsitletud ekspertide arvates ei pruugi Venemaa kuue kuu jooksul suuta kasvatada kuist tootmist rohkem kui 60 000 barreli võrra ööpäevas.

«Raske on näha, kuidas Venemaa suudaks suurendada tootmist 100 000 barreli võrra ööpäevas igal kuul kuue kuu jooksul,» kirjutasid Bank of America analüütikud Karen Kostanjan ja Jekaterina Skük Bloombergile.

Naftakartell OPEC ja nende liitlased kavatsevad igal kuul kasvatada kuiselt musta kulla toodangut 400 000 barreli võrra ööpäevas. Paraku pole tegelik toodangu kasv rahutuste ja ebapiisavate investeeringute tõttu suutnud plaanidega sammu pidada.

Näiteks detsembris suurendas OPEC toodangut kõigest 90 000 barreli võrra ööpäevas. Venemaa toodang hakkas juba novembris stagneeruma ja detsembris langes see juba alla OPEC+ kvoodi.

Kui OPEC+ ei suuda tootmiseesmärke täita, võivad sellel olla laiemad majanduslikud tagajärjed. Kuna omikronil on üleilmsele majandusele tagasihoidlikum mõju, on naftanõudluse taastumine olnud hoogne.

Brenti naftasort on aasta algusest kallinenud juba enam kui 10 protsenti ja Vitol Groupi prognoosi järgi on hinnal tõusuruumi. Kallim energia avaldab olulist mõju inflatsioonile. Valge Maja on pidevalt survestanud OPEC+ suurendama kulude alandamiseks nafta toodangut.

Venemaa suutis suhteliselt stabiilselt enamuse 2021. aastal naftatoodangust tõsta, kuna võeti kasutusele koroonapandeemia alguses seisma pandud tootmisvõimsusi. Venemaa toodab naftat juba pea täieliku võimsuse juures.

Venemaa suuremad naftatootjad ei kiirusta uusi puurauke puurima, mis oleks võinud suurendada toodangut 2021. aasta lõpus ja 2022. aastal. Lisaks on mitmed tootjad piiranud nafta pumpamist, sest nad kaotasid mitme projekti maksusoodustused.

Venemaa nafta- ja gaasitööstus on hädas Lääne sanktsioonidega, mille raames on keelatud sektorile tehnoloogia pakkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles