Rubla tugevneb, sest Lääs ei soovi Venemaa panku SWIFTist eemaldada (4)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Vene rubla kallines
Vene rubla kallines Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/Scanpix

Viimasel ajal suure kõikumisega silma paistnud Vene rubla tugevnes. Lääs teatas, et Venemaa panku ei plaanita sanktsioonide raames kõrvaldada rahvusvahelisest arvelduskeskkonnast SWIFT. Selle asemel kaalutakse Venemaa suurpankade suhtes sanktsioonide kehtestamist, kirjutab Reuters.

Rubla kallines täna USA dollari vastu 0,4 protsenti. USA dollar maksis 76,20 rubla.

Seevastu Venemaa ja Ukraina võlakirjade hinnad kukkusid, kuna kardetakse, et Moskva võib naaberriiki rünnata.

Venemaa valitsuse võlakirjad langesid lähemale 2020. aasta märtsi koroonapaanika põhjale. Kuue kuuga on Venemaa valitsuse võlakirjad tootnud 5,1 protsenti miinust, millele Ukraina võlakirjad on vastanud 19-protsendise tootlusega.

JPMorgani strateegid märkisid, et hoiavad soovitusportfellis fundamentaalsetel põhjustel rubla osakaalu suuremana. Samas toovad nad välja geopoliitilised pinged, mille tõttu pole lähiajal oodata rubla tugevnemist.

Analüütikute sõnul on võimalikud mitmesugused Lääne sanktsioonid Venemaa vastu. Näiteks võidakse piirata välisinvestorite ligipääsu Venemaa valitsuse OFZ võlakirjade turule. Ka Vene ettevõtlussektor võib saada sanktsioonid kaela ning Nord Stream 2 gaasijuhe sattuda löögi alla. Kuigi see võib tähendada probleeme rublale ja Venemaa finantsvaradele, peaks enamuse Reutersi küsitletud analüütikute sõnul Venemaa majandus sanktsioonidega hakkama saama.

Miks on SWIFT välisarveldustes oluline?

«SWIFT on oluline ülemaailmne pankadevaheline telekommunikatsiooni kanal, mille vahendusel saab saata makseid. Kui SWIFT ei tööta, on selle riigi pankadel maksed raskendatud. Kuna on ka alternatiivseid makseteenuseid, siis sõltub, milliseid makseteenuseid veel riigis kasutatakse ja kui palju need sõltuvad SWIFTist,» ütles Swedbanki arvelduste osakonna juhataja Anne Haabu. 

Haabu lisas, et konkreetselt Venemaa puhul võiks arvata, et riigisiseste rublatehingutega probleeme ei teki, sest selleks kasutatakse alternatiivseid lahendusi. «Küll võiks prognoosida väga palju segadust ja probleeme just kaubavahetusele teiste riikidega, sest keeruliseks või võimatuks muutuvad riigipiire ületavad maksed, mistõttu on väga keeruline kaupade ja teenuste eest tasuda,» lisas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles