Tallinna börsil käib suur müügilaine

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Aktsiagraafik
Aktsiagraafik Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ka täna olid suuremad aktsiaturud punases ning mitmed indeksid on oma lühikese ajaga oma tippudest allapoole tulnud.

Aktsiaturgudel jätkub suuremat sorti langus, mis sai alguse möödunud nädala USA teatest, et riik plaanib hakata ennaktempos intressimääru tõstma. Põhjus: sama probleem, mis kõikjal maailmas – kontrolli alt väljunud inflatsioon.

Täna pärastlõunal olid Euroopa suuremad turud 1–2-protsendilises languses. Tallinna börs kaotas hoobilt 2,4 protsenti.

Tallinna börsi põhinimekirjas rohelist värvi ei näinud: languses olid kõik aktsiad. Suurimateks kukkujateks olid sealjuures Harju Elekter ligi 7 protsendiga. Talle järgnesid Coop Pank ja Arco Vara 4,4 protsendiga ning Enefit Green 4,3 protsendiga. Languspäeval ületasid mitmete aktsiate päevakäibed miljoni euro piiri, mis tähendab, et müüjaid oli turul omajagu.

Alternatiivturul olid langusnumbrid veelgi muljetavaldavamad: 7 ja 9 protsendi vahel kaotasid järjest Bercman Technologies, TextMagic ja Hagen Bikes.

Mis toimub maailmas

Kuigi optimistid loodavad, et äsja alanud tulemuste hooaeg aitab aktsiatele taas uue elu sisse puhuda, kardavad pessimistid, et inflatsioonišokk võib turge veel tugevalt raputada.

Peale eileõhtust langust on üks maailma enimjälgitud indekseid, S&P 500 oma viimase hinnatipuga võrreldes kaotanud enam kui 6 protsenti. Viimane tipp tehti alles jaanuari alguses. Euroopa laiapõhjaline Stoxx 600 on võrreldes jaanuari alguse tipuga kaotanud enam kui 4 protsenti oma väärtusest. Sealjuures on suur nende firmade hulk, kelle aktsia on viimase paari nädalaga kukkunud 20–30 protsenti. Eriti halvasti on käsi käinud näiteks kullerfirmal Delivery Hero.

Aktsiate müügisurve sai alguse USA tehnoloogiaaktsiatest, mis pandeemiaajal korralikult tõusnud olid. Intressimure pani mitmed investorid aktsiaid rahaks tegema ja seda muudesse varadesse ümber tõstma.

18. jaanuaril murdis tehnoloogiaaktsiatest pungil Nasdaqi indeks esmakordselt 439 börsipäeva jooksul madalamal indeksi 200 päeva keskmisest väärtusest. 200 päeva libisevat keskmist* kasutavad sageli pikaajalised investorid ostu- ja müügisignaalina. Langust alla 200 päeva libisevat keskmist võetakse tehnilise analüüsi harrastajate seas sageli kui müügisoovitust.

Wells Fargo analüütik Sameer Samana ütles eilset USA turgude langust kommenteerides, et börsilangustel läheb aega, et põhi kätte saada. «Põhja leidmine võtab paar päeva aega,» ütles analüütik Wall Street Journalile.

Sõnaseletus:

MA = moving average ehk libisev keskmine

200 EMA = 200 päeva eksponentsiaalne libisev keskmine. Selleks võetakse 200 päeva hindade keskmine ja kui vara kaupleb sellest joonest ülevalpool, võetakse seda investorite seas kui märki, et turg tõuseb. Kui keskmisest allpool, siis vaadatakse seda kui languse sümbolit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles