Seppo Saario: ma proovisin krüptot ja sain sellega petta (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Soome börsiguru Seppo Saario kirjutas börsiõpiku noortele
Soome börsiguru Seppo Saario kirjutas börsiõpiku noortele Foto: Raul Mee

Kuidas oma investeeringu väärtus kümne aastaga kümnekordistada ehk teenida keskmiselt 26 protsenti aastas, räägib Soome investeerimisguru Seppo Saario, kes Investor Toomase konverentsil pakub oma nooretele mõeldud investeerimisõpikut.

Saario proovis kätt ka krüptorahadega.

«Proovisin nelja aasta eest tundmatu firma kaudu krüptorahadesse investeerida, aga kogu see asi osutus pettuseks ja ma kaotasin raha,» rääkis ta. «Ma olen vana mees ja ei vaata enam bitcoine ega krüptorahasid.»

Seppo Saario rääkis 19-aastasest lapselapsest Hugo Saariost, kes investeerib. Tema tuligi välja ideega, et noortele peaks kirjutama teistsuguse investeerimisraamatu. Noorte eesmärk peaks olema kümne aastaga saada investeerides miljonäriks. Suurte ettevõtetega ei saa portfelli kümnekordistada.

Seppo Saario kinkis talle Orioni aktsiaid. Ta ostnud Soome kasvuaktsiaid ja Soome OMX H25 indeksifondi. 

Tal on Digia, Efekte, LeadDeski, Merus Poweri, Modulighti ja Spinnova aktsiaid. Tema portfell ulatub umbes saja tuhande euroni.

Seppo Saario soovitas, et ärge kunagi müüge häid aktsiaid, kuna siis peate tulumaksu maksma.

Praegu on börsidel otsustavad ajad.

«Kui jaanuaris langevad aktsiad, on 80 protsendine tõenäosus, siis on terve aasta miinuses,» rääkis ta. «Meil on veel nädal ees, aga pöörake sellele tähelepanu.»

Börsid tõusevad ja langevad, aga kasumlikud kasvavad ettevõtted kasvatavad pikaajaliselt turuväärtust. Käive peab kasvama, ettevõtted peavad teenima kasumit, siis on võime ka dividende maksta.

Üheks oma parimaks investeeringuks peab Saario Helsingi börsi varahaldusfirmat EQ. Selle investeeringuga on ta raha 10-kordistanud.

«Igaüks peab investeerides leidma oma tee,» märkis ta. Saario tee on investeerimine väikese turuväärtusega ettevõtetesse, kuna neil on suurem kasvupotentsiaal kui suurfirmadel. 

Isegi kui turg kukub , võib väikeettevõte ikka kahekordistuda, lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles