Wallander: palju ettevõtteid on Tallinna börsil mõistlikult hinnatud, kuid palju neist mitte

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Enlight Researchi asutaja Mattias Wallander
Enlight Researchi asutaja Mattias Wallander Foto: Remo Tõnismäe, Postimees/Scanpix

Aktsiaanalüüsifirma Enlight Researchi asutaja Mattias Wallander ütles börsilanguse peale, et maailmaturgudel ja Tallinna börsil käiv korrektsioon on tervendav.

«Miks see küll varem ei juhtunud,» küsis ta. «Loodetavasti ei tule sellest krahhi, kus kõike müüakse, vaid toimub normaalses intressikeskkonnas terade eraldamine sõkaldest.»

Ta tõi välja terve müriaadi agasid Tallinna börsil ja selle alternatiivturul olevate ettevõtete ja nende hinnatasemete kohta.

Traditsiooniliste pankade eest ei tohiks maksta 3–5-kordset raamatupidamisväärtust, vaid pigem 1–2-kordset.

Mikroettevõtted, kellel pole käivet või see on üliväike, ei hinnata 5–10-kordse aastakäibega, vaid pigem 1–2-kordse käibega. See tähendab, et iga ettevõte pole väärt 5–10 miljonit eurot, vaid 1–2 miljonit eurot.

Traditsioonilisi tööstusettevõtteid ei hinnata mõne osaluse alusel innovatiivses tütarfirmas, vaid ikka põhiäri järgi.

Kinnisvaraarendajaid ei tohiks investorid osta selle alusel, mis oleksid tulevikus väärt kõik arendatavad varad. Selle asemel peaks ettevõtte turuväärtus ja aktsia hind sõltuma sellest, mitme protsendi ulatuses plaanitust on projekte ellu viidud.

IPOsid ei tehta nii, et registreeritakse ettevõtte pakkumismaterjal, kus ettevõte maalib ise tulevikuprojektsioonid, vaid sõltumatu finantsnõustaja hindab seda. Wallander näeb päris suurt väikeinvestorite algatatavate kohtuasjade riski ettevõtetele, kes ei suuda pakkumisel välja käidud tulevikuprognoose täita.

Samas oli palju Tallinna börsil olevaid ettevõtteid seal ka eelmise kriisi ajal, nad on dividenditootluselt mõistlikult või isegi atraktiivselt hinnatud. Paljude uute ettevõtete kohta seda küll ei saa öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles