Nordecon: ehitusturgu on tabanud hinnašokk (1)

BNS
Copy
Nordeconi kontor.
Nordeconi kontor. Foto: Sander Ilvest

Ehituskontsern Nordecon ütleb, et hindade langust kinnisvaraturul pole näha, sest ainuüksi eelmisel aastal kerkisid ehitushinnad 15 protsenti ja praegu pole olukord oluliselt parem.

Nordeconi juhatuse liikme Priit Lumani sõnul tõusis ehitushinnaindeks eelmise aasta viimases kvartalis küll 3 protsenti, aga kogu 2021. aasta baasil koguni 14,7 protsenti, mis on põhjustanud ehitusturul hinnašoki.

Statistikaameti andmetel tõusis ehitushinnaindeks möödunud aastal võrreldes 2020. aasta keskmisega 8,3 protsenti, sealjuures tõukas ehitushindade kasvu mullu tagant ehitusmaterjalide hinnatõus.

«Suurim mõju on olnud materjalide hindadel ja indeks pigem tasandab hüppelist kasvu, mis on toimunud teatud toormehindadega, nagu teras, naftapõhised toormed, aga ka kohalik puit. Aasta teises pooles lisandus ka tööjõukulude kiire kasv, mis neljandas kvartalis sai veelgi hoogu juurde,» kommenteeris Luman BNSile.

Sellistes turutingimustes on Lumani sõnul ehitustööde hinnad oluliselt kasvanud ja jätkavad kasvu edaspidigi, kuna hõivatus on sektoris väga kõrge.

«Uute lepingute sõlmimisel on ehitusettevõtete sooviks leida tellijaga paindlikke kokkuleppeid ootamatute hinnamuutuste kompenseerimiseks. Riigihangete puhul paistab kahjuks silma suurem paindumatus ja võib ennustada, et avalikule sektorile tehtavad hinnapakkumised kallinevad kiiremas tempos, et katta lõpphinnaga teostatavate tööde kasvanud riske,» tõdes ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles