Eesti tuumajaamafirma aktsiad tulevad Funderbeamis kauplemisele (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Fermi energia eestvedaja Kalev Kallemets.
Fermi energia eestvedaja Kalev Kallemets. Foto: Madis Veltman

Fermi Energia, mis soovib Eestisse tuumajaama ehitada, hakkab Funderbeamil aktsiatega kauplema.

«Alates tänasest kuni 14. veebruarini on läbi Funderbeami investeerimis- ja kauplemisplatvormi võimalik osta ning müüa Fermi Energia osakuid. Fermi Energia eesmärgiks on rajada ja käitada eelkõige Baltikumi energiavajaduse rahuldamiseks kuni 300 MW elektrivõimsust tootvaid tuumareaktoreid ehk «väikereaktoreid»,» teatas ettevõte.

«Fermi Energia jaoks tõestas 2021. aasta sügisel alanud energiakriisi esimene laine meie põhimõttelist analüüsi, et kindlasti suudame väikereaktoriga pakkuda Eesti tarbijatele kõige prognoositavama ja soodsama omahinnaga elektrienergiat aasta ringi. Lähiaastatel pole näha Balti riikide elektrienergia varustuskindluse paranemist, pigem halvenemist osade tootmisvõimsuste ja välisühenduste sulgemisest,» kommenteeris Fermi Energia kaasasutaja ning juhatuse esimees Kalev Kallemets.

Kallemets viitas, et kindlust andis seegi, et Kanada suurim elektritootja Ontario Power Generation valis ka 2028. aasta lahenduseks väikereaktori. Fermi Energia esitas riiklikule tuumaenergia töörühmale ettepaneku tegevusplaanist, mille elluviimise korral on võimalik jõuda elektritootmiseni Eesti väikereaktorist 2031. aasta lõpuks.

Kalev Kallemetsa sõnul on tuumaenergeetika Eesti jaoks ainus tulevikulahendus, mis võimaldab liikuda süsinikuneutraalse majanduse suunal, ning tagab samas ka Eesti varustuskindluse. Fermi Energia tellitud ning Kantor Emori poolt eelmisel aastal läbiviidud küsitlused ning Kallemets hinnangul ka avalikud seisukohad näitavad, et nii Eesti valitsus kui ka ühiskond laiemalt on tuumaenergiat toetavad. Seetõttu suurendab Fermi Energia värbamist ja kulutusi ning kiirendab koostööd võtmepartneritega, et esitada riigile terviklikud teostuskavad väikereaktori Eestis elluviimiseks.

Eelmisel aastal kaasas ettevõte läbi Funderbeami platvormi ligi 1,7 miljonit eurot ning lisaks investeerisid ettevõttesse 500 000 eurot Tractebel Engineering SA (Belgia), OÜ Amalfi (Heldur Meerits), OÜ Moneytrain Holding (Martin Henk), AS Shuhari (Mr. Alvar Lumberg), AS Estiko (Neinar Seli) ja OÜ Pravi Investeeringud (Sonny Aswani). Vahendid kaasati kaasaegse tuumareaktori rajamise uurimiseks ning ettevalmistuseks ka Euroopa Liidu suuruselt teiselt elektritootjalt Vattenfall AB.

Fermi Energia asutasid 2019. aastal Merja Pukari, Henri Ormus, Sandor Liive, Kaspar Kööp, Mait Müntel, Kalev Kallemets ja Marti Jeltsov.

*parandatud

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles