Üks riik näitab ette, kuidas valitsus saab rahva paljaks varastada: 90% rahast läinud!

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Liibanoni valitsus haub plaani, kuidas valuutas hoiustajad kannaksid suuri kaotusi
Liibanoni valitsus haub plaani, kuidas valuutas hoiustajad kannaksid suuri kaotusi Foto: Reuters/ScanPix

Liibanoni valitsus peab finantskriisi lahendamise plaani, mis eeldab liibanoni naela devalveerimist 93 protsendi võrra ja suures mahus pankades olevate valuutahoiuste ebasoodsa kursiga rahvusvaluutaks konverteerimist.

Pankades olevatest 104 miljardi dollari väärtuses valuutahoiustest plaanitakse hoiustajatele kõvas valuutas maksta vaid 25 miljardit dollarit, enamik ülejäänud hoiustest konverteeritaks mitme valuutakursiga naelteks. Kasutatakse valuutakursse, mis hävitab osa hoiuste väärtusest 75 protsenti.

Plaani kohaselt makstakse hoiused välja 15 aasta jooksul.

Maailmapanga hinnangul on Liibanoni kriis maailma ajaloo hullemate seas. Õigupoolest pole hoiustajad oma USA dollaritele ligi pääsenud juba 2019. aasta oktoobrist. Vahepealse aja jooksul on rahvusvaluuta kaotanud enam kui 90 protsenti oma väärtusest.

Finantsplaan, mida Reutersi ajakirjanikel õnnestus näha, on vajalik Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) poolseks päästmiseks. See võib olla üheks teeks, mis viiks kriisist välja. Liibanon alustas IMFiga läinud nädalal läbirääkimisi.

Plaanis on kasutatud USA dollari kurssi – 20 000 naela dollari eest. Samal ajal on ametlik dollarikurss 1500 naela. Valitsus pole veel oma plaane reaalse valuutakursi alusel ringi teinud.

Viimastel nädalatel on tänu keskpanga interventsioonile nael tugevnenud dollari vastu 21 500ni võrreldes detsembri 34 000ga.

Valitsuse prognoosi kohaselt kaotab finantssüsteem plaani kohaselt 69 miljardit dollarit.

Valitsuse plaani kohaselt kaotavad hoiustajad 38 miljardit dollarit, 13 miljardit dollarit kaotavad pankade aktsionärid, 10 miljardi dollari eest lastakse kompenseerimiseks välja mitte kunagi lunastatavaid valitsuse võlakirju ja kaheksa miljardit dollarit kaotab keskpank.

Kõrgete intresside ajastul alates 2015. aastast tehtud 16 miljardi dollari mahus hoiused hävivad kolmveerandi ulatuses, kuna need vahetatakse sümboolse ajaloolise valuutakursi alusel liibanoni naelteks.

Sarnaselt kaotavad 35 miljardi dollari väärtuses raha hoiustanud 40 protsenti hoiuste väärtustest.

Nendel 25 miljardi dollari mahus enne finantskriisi kuni 150 000 dollari väärtuses hoiustanutele makstakse hoiused välja valuutas. Kellel oli 150 000 ja 500 000 dollari vahel valuutahoiuseid, saavad kätte ainult kohaliku raha, kuid seda turukursi alusel.

«15-aastane hoiustajatele tagasimakse aeg näitab, et riik jääb pikaks ajaks ägama kõrge võlakoorma all,» ütles finantskriisi ekspert Mike Azar Reutersile. «Plaani tagajärjeks on ebakindlus, vähene usaldus ja depressioonis majandus.»

Ta lisas, et naeltes peaks rahapakkumine kasvama eksponentsiaalselt, mis peaks tooma kaasa kõrge inflatsiooniriski.

Lisaks sellele, et hoiustajad kaotavad ebareaalsete valuutakurssidega raha, käib inflatsioon veel omakorda üle alles jäänud väärtusest ja hävitab seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles