Pööraselt halb kuu: niisuguseid numbreid pole aktsiaturul kaks aastat nähtud

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tühjad pudelid peale pidu.
Tühjad pudelid peale pidu. Foto: Paul Childs/Scanpix

Jaanuarikuu võttis investorid üle maailma kukalt kratsima: mis see nüüd oli? Ja mis edasi saab?

S&P 500 indeks kaotas jaanuarikuus 5,3%, Nasdaq, kus on palju tehnoloogiaaktsiaid sees, lausa 9%. Viimati nähti USAs sellist langust koroonakriisi alguses. Enne seda viimase finantskriisi ajal, kirjutab Financial Times. Seda hoolimata asjaolust, et eilne kauplemispäev tõi tugeva tõusu.

Investorites tekitas müügimeeleolu mitu asja korraga. Kõigepealt tuli kaevikust välja föderaalreserv (Fed) ning teatas, et aeg on küps: läheb suureks intressimäärade tõstmiseks, rahapidu saab läbi. Kui alguses räägiti kolmest intressimäära tõstmisest tänavuse aasta jooksul, siis Wall Streeti analüütikud pakuvad, et intressitõuse võib tulla lausa seitse. Investoritel on, mille üle mõelda.

Samal ajal pigistab kiire inflatsioon paljude ettevõtete tulubaasi ning ebakindlust on turgudel veelgi. Kui aktsiaturud valdavalt langesid, siis energiahinnad tõusid uutesse kõrgustesse: nafta hind kerkis kuu ajaga 15%.

Professionaalsed investorid usuvad, et suured kõikumised jäävad investoreid terveks aastaks saatma.

«Sellest tuleb seda tüüpi aasta, kus on vaja paindlikumat suhtumist varade jaotusesse,» ütles Franklin Tempeltoni kliendilahenduste juht Wylie Tollette Financial Timesile.

Aktsiate suur kõikumine ei pruugi halb olla: kiirelt tegutsevad investorid ja kauplejad saavad niimoodi kasumeid teenida. Kuid osta ja hoia strateegiaga võivad ees oodata närvilisevõitu ajad.

Samal ajal pidasid Euroopa turud kõikumistele üldjoontes vaid õige pisut paremini vastu. Stoxx 600 kaotas 3,9% oma väärtusest. Tallinna börs kaotas kuuga 2%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles