Maailma suurim ETF teatas oma ajaloo suurimast raha väljavoolust

Ronald Reinap
, reporter
Copy
New Yorgi börs. Pilt on illustratiivne.
New Yorgi börs. Pilt on illustratiivne. Foto: Brendan Mcdermid

Maailma suurim börsil kaubeldav fond ehk ETF teatas oma ligi kolmekümneaastase ajaloo suurimast kuisest raha väljavoolust, kuna investorid müüsid seda pärast esmaspäevast aktsiate taastumist massiliselt.

 

407 miljardi dollari suurune SPDR S&P 500 ETF Trust, mida tuntakse SPY nime all, nägi jaanuaris Bloombergi kogutud andmete kohaselt oma ajaloo suurimat väljavoolu alates selle käivitamisest 1993. aastal, tõstes esile nädalaid kestnud segadust New Yorgi börsil.

Ainuüksi esmaspäeval väljus fondist 6,96 miljardit dollarit, mis on ühtlasi suurim päevane väljavool peaaegu nelja aasta jooksul, kui S&P 500 indeks kerkis 1,9 protsenti.

Jaanuari väljavool ei piirdunud ainult S&P 500 fondiga. Invesco QQQ Trust Series 1 fond (QQQ), mis järgib Nasdaq 100 indeksit, teatas oma suurimast investorite lahkumisest pärast dot-comi kokkuvarisemist rohkem kui 30 aastat tagasi, kui umbes 6,2 miljardit dollarit väljus fondist.

Esmaspäevane SPY väljavool on märk sellest, et hulk kauplejaid võib kasutada hiljutist aktsiate tõusu ära, et vähendada laia turu positsioone likviidsete kauplemisvahendite kaudu. USA peamised aktsiaindeksid teisipäeval suuri muutusi ei näinud.

USA aktsiad on aasta alguses olnud volatiilsed, kuna investorid kohandavad nii inflatsiooniootusi, kui ka USA rahapoliitika karmistamise tempo ootusi. Tõusvad võlakirjade tootlused on ajendanud kauplejaid ümber hindama aktsiaid nende rekordilähedaste hindade juures.

Hoolimata hilisemast tõusust, lõpetas S&P 500 kuu 5,3 protsenti madalamal. Kauplemismahud omakorda on ETF-ide turul tõusnud väärtuse poolest rekordiliselt. Suurimad fondid, nagu SPY, on muutunud üha hinnatumaks oma likviidsuse tõttu, mis tähendab, et lühiajalised sisse- ja väljavoolud võivad olla suured.

Isegi kui investorid on suure kapitalisatsiooniga fondide suhtes umbusklikud, registreerisid New Yorgi börsil kaubeldavad fondid siiski jaanuaris umbes 23 miljardi dollari suuruse netosissevoolu, näitavad andmed. Suur osa sellest rahast liikus rahvusvaheliste investeeringutega fondidesse, samuti sihipärasematesse ETF-idesse, mis näiteks keskenduvad väärtusaktsiatele.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles