Spotify investorid kardavad kasutajate kadu: aktsia läks vabalangusesse (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Spotify logo. Voogedastusplatvormi aktsia liikus vabalangusesse
Spotify logo. Voogedastusplatvormi aktsia liikus vabalangusesse Foto: Dado Ruvic/Scanpix

Spotify platvormil on lahvatanud tüli Joe Rogani podcast'i pärast, kus ta intervjueerib vastuolulisi inimesi.

Spotify aktsia kukkus eilsel kauplemispäeval 5,7 protsenti ning järelturul sai aktsia veel 10,4 languslisa. See viiks aktsia 171 dollari tasemele.

Languse taga on investorid, kes kalkuleerivad, kui palju kasutajaid võib Rootsi voogedastusplatvorm kaotada ühe sealse populaarsema esitaja Joe Rogani ümber lahvatanud tüli tõttu. Spotify ise teatas eile, et ootab uues kvartalis miljoni võrra väiksemat kasutajate juurdekasvu, kuid toonitas, et põhjuseks ei ole Joe Roganiga seotu ja nn koroona väärinfo-tüli.

Milles asi?

Joe Roganit võib pidada läänemaailma mõjukaimaks saatetegijaks. Varem tegi ta saateid Youtube'i-platvormil, kuid 2020. aastal sõlmis ta Spotifyga väidetavalt 100 miljoni dollari eest eksklusiivlepingu, et saated ainult sellel kanalil üles läheksid. Üht saadet kuulatakse keskmiselt 11 miljonit korda.

Rogani saateformaat on tuntud selle poolest, et ta kutsub vestluspartneriteks erinevaid, ka väga vastuolulise kuulsusega inimesi. Detsembrikuus olid tal saatekülalisteks vastavalt Baylor University Medical Centeri sisehaiguste osakonna asejuht Peter McCullogh ja üks mRNA tehnoloogia väljatöötajatest, Robert Malone.

Mõlemad esitasid saates väiteid koroonapandeemia kohta, mis hiljem palju tüli tekitasid. Näiteks Malone ütles, et ametlikke koroonanumbreid ei saa usaldada ja et valitsus hoiab infot kinni. McCullagh väitis muu hulgas, et pandeemia on planeeritud. Kõik kolm meest said avalikku kriitikat koroonateemalise väärinfo esitamise eest.

Muusik Neil Young pani saadete pärast Spotify valiku ette: kas tema muusika või Joe Rogan – ja Spotify valis Rogani, mistõttu Young oma muusika platvormilt ära võttis. Talle järgnes muusik Joni Mitchell.

Prints Harry ja Meghan Markle, kellel on samuti Spotifyga 25 miljoni dollariline eksklusiivleping, avaldasid koroona-väärinfo pärast muret, kuid siiamaani pole nad lepingut lõpetanud.

See väärinfo-tüli, mis on toonud kaasa üleskutsed Spotyfid blokeerida, ongi põhjuseks, miks investorid Spotify käekäigu pärast muret tunnevad.

Business Insider kirjutab, et uuris, mida arvavad Joe Rogani reklaamisponsorid tekkinud vastuolust, aga enamik püsib vaikselt. Väljaanne meenutab, et sponsorid olid vaiksed ka siis, kui kaks aastat tagasi intervjueeris Joe Rogan vandenõuteoreetikut Alex Jonesi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles