Krüptoperekond leidis uue kodu: täielik maksuvabastus meelitab krüptomiljonärid Portugali

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Erinevate krüptomüntide tähised
Erinevate krüptomüntide tähised Foto: Dado Ruvic/Scanpix

Samal ajal kui enamik riike nuputab, kuidas krüptorahadega kauplejatelt maksud kätte saada, on Portugal läinud teist teed.
 

Kuna Portugalis kehtib seadus, et krüptotulude pealt võetakse maksu ainult sel juhul, kui tegu on professionaalse äri pealt saadud tuluga, on riik muutunud krüptomiljonäride paradiisiks. Kõik erainvestorid saavad nautida 0-protsendilist tulumaksu, kui nende krüptovara väärtus kasvab.

Selline maksuvabastusrežiim meelitab inimesi hakkama Portugali maksuresidendiks. CNBC kirjutab, et Portugal sai uueks maksukodanikuks nn bitcoini-perekonna. Hollandi päritolu Taihuttude perekond kolis Portugali peale seda, kui katsetas enne tervelt 40 riiki.

«Senikaua, kuni sa ei teeni raha krüptoteenuseid osutades, ei pea sa kapitali kasvult makse tasuma. See on väga kaunis krüptotaevas,» ütles pereisa Didi Taihuttu kolimise kohta.

Viieliikmeline perekond müüs 2017. aastal maha kogu oma maise vara, sealhulgas kodu, ja ostis selle eest bitcoin'e. Tollal maksis bitcoin 900 dollarit. Seejärel alustas perekond rändavat eluviisi ning külastas paljusid riike. Nüüd meelitas Portugali 0-protsendine krüptomaks neid seal paikseks jääma.

Taihuttude perekond pole ainus, keda Portugal meelitab. Krüptomaks pole sealjuures sugugi ainus põhjus kolimiseks: viimase 10 aastaga on välismaalaste ränne Portugali kasvanud 40%.

Krüptoturud on praegu peale pikemat langusseeriat taas tõusul: bitcoini hind kerkis täna 2,2%, 42 653 dollari tasemele. Alles eelmisel nädalal kauples krüptomünt 36 000 dollari taseme juures. Samasugust või veel võimsamat tõusu on näitamas ka teised krüptorahad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles