Briti keskpanga juht vihastas inimesi: ärge plaanige tööandjatelt suurt palgatõusu küsida

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Briti keskpanga juht Andrew Bailey tahab, et töötajad neelaksid alla massiivse reaalpalga vähenemise
Briti keskpanga juht Andrew Bailey tahab, et töötajad neelaksid alla massiivse reaalpalga vähenemise Foto: Reuters/ScanPix

Briti keskpanga juht Andrew Bailey soovitas inimestel mitte minna tööandjate juurde suure palgatõusu jutuga. Ettevõtjatele soovitas ta 30 aasta kõrgeima inflatsiooni ajal mitte tõsta töötajate palka.

Briti peaminister Boris Johnson ja ametiühingud on juba hakanud protestima keskpanga juhi üleskutse vastu.

Bailey lähtub vaatest, et kui hinnatõusule järgneb palgatõus, siis võib inflatsioon minna kontrollimatusse spiraali ja ajada hinnatõusu veel kõrgemaks. Kui palgad tõusevad, saavad ettevõtjad küsida kaupade ja teenuste eest rohkem raha. Suurbritannia on palga-hinnatõusu spiraali kogenud 1970ndatel.

Keskpank on hakanud intressi tõstma, kuna prognoosis aprillis 7,5 protsendi suurust inflatsiooni.

Keskpankur pole ehk näinud hinnatõusust tingitud kannatusi, kuna tema aastapalk on 18-kordne Suurbritannia keskmine palk, ulatudes 575 000 naelani, kirjutab CNBC.

Suurbritannias on pered hädas kasvavate kuludega.

Boris Johnsoni pressiesindaja ütles, et nad pole nõus Bailey palgakülmutamise üleskutsega, kuna valitsuse asi pole nõustada ettevõtete juhtkondi strateegilistes suundades.

Üleskutse leidis vastukaja ka ametiühingutes.

«See on ennekuulmatu häbematus, öelda raskelt töötavatele inimestele, kes aitasid riigil pandeemia ajal toimida, et nad ei vääri palgatõusu,» ütles ametiühingu GMB peasekretär Gary Smith. «Töötajad peavad alla neelama massiivse reaalpalga vähenemise - olles valiku ees - kas maksta kütte või toidu eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles