Pettus pettuse otsa: võimud hoiatavad uue krüptotrendi eest

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Külastaja Hongkongi muuseumis Machine Hallucinations installatsiooni ees. Sellest tehakse hiljem NFT ja pannakse Sothesbys müüki.
Külastaja Hongkongi muuseumis Machine Hallucinations installatsiooni ees. Sellest tehakse hiljem NFT ja pannakse Sothesbys müüki. Foto: TYRONE SIU/Scanpix

Krüptomaailmas lööb laineid niinimetatud NFT, mis on kunstiringkondades populaarsust kogunud. Nüüd hoiatatakse, et see valdkond on pätte paksult täis.

NFT ehk non-fungibe token, mis teoorias peaks olema üks ja ainus, jagamatu ja ainukordne, on saanud suure huvi osaliseks nii krüptoentusiastide kui ka kunstringkondade seas.

Tihtilugu ethereum'i-plokiahelal põhinev NFT võib olla ükskõik mis asi – alates kunstiteosest ja lõpetades muusikapalaga. Selle avastasid ka kunstiringkonnad, ning NFT kujul müüdavad teosed muutusid väga populaarseks. Viimastest kuudest on tilkunud avalikkuse ette mitu kurioosumit: näiteks müüdi siiamaani kõige kallim NFT, Beeple'i EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS – 69,3 miljoni dollari eest. Lillemustriga digitaalne tualettpaber läks müüki mõne tuhande dollariga ning maailma esimene digitaalne parfüüm NFT kujul leidis ostja umbes 18 000 dollari eest.

The Guardian hindab, et eelmisel aastal oli NFTde turu suurus uskumatud 22 miljardit dollarit.

See on kaasa toonud ka petturite huvi. Nii tõi Guardian välja Hollandi kunstniku Lois van Baarle juhtumi, kes avastas NFTde platvormil 100 enda tehtud kunstiteost, mida tema polnud aga oksjonile pannud.

Kuigi NFTsid reklaamitakse kui jagamatuid ja ainukordseid, on maailmast teada lugematul hulgal juhtumeid, kuidas teoseid saab tegelikult rahulikult kopeerida.

Pettuse ohvriks võib langeda ka teistmoodi: Coindesk selgitab, et NFT ostmiseks on vaja krüptorahakotti, mis sobiks ethereum'ile. Need, kes valisid selleks MetaMaski, langesid nn õngitsuse ohvriks ning paljude kontod varastati tühjaks.

Kuna NFTde müük toimub internetis, on raske aru saada, kas tegu on pärisasjaga või esitab müüja end kellegi teisena.

Ning nii, nagu kõikide varade puhul, toimib NFTde puhul suurepäraselt nn pump-and-dump-skeem, mille puhul aetakse väärtusetu objekti hind kunstlikult kõrgeks ja müüakse pahaaimamatule ostjale maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles