Tesla oli eelmisel aastal edukas krüptokaupleja, teenides bitcoin'iga tubli kasumi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Tesla sõnul oli tal 2021. aasta lõpus ligi 2 miljardi dollari väärtuses Bitcoine.
Tesla sõnul oli tal 2021. aasta lõpus ligi 2 miljardi dollari väärtuses Bitcoine. Foto: Dado Ruvic

Tuleb välja, et Tesla oskab teha enamat, kui lihtsalt toota elektriautosid, teenides 2021. aastal korraliku kasumi, hoides ja kaubeldes bitcoin'iga.

 

Tesla teatas esmaspäeval SEC-le esitatud avalduses, et eelmise aasta lõpus oli neil ligi 2 miljardi dollari väärtuses bitcoin'e. Tesla avalikustas esialgse 1,5 miljardi dollari suuruse bitcoin'i positsiooni oma 2020. aasta aruandes, mis esitati 2021. aasta veebruari alguses.

Krüptoraha raamatupidamine on ausalt öeldes veidi kummaline, kuna bitcoin'i ei käsitleta valuutana. Tesla ei kajasta bitcoin'i turuhinna alusel, mis tähendab, et see mõjutab kasumit ainult siis, kui nad ostavad või müüvad valuutat. Seetõttu ei tohiks bitcoin'i väärtuse langus mõjutada kasumit, kuni Tesla ei ole oma osalustest loobunud.

Kui Tesla ostis esmakordselt bitcoin'i oli selle hind 30 000 ja 38 000 dollari vahel. 2021. aasta jooksul registreeris Tesla oma bitcoin'i investeeringutega seotud mahakandmisi umbes 101 miljoni dollari ulatuses, kuna hinnad kõikusid, mõnikord lõppes mõõtmisperiood allpool seda, kus ettevõte ostis digitaalse vara.

Tesla registreeris aasta jooksul ka umbes 128 miljonit dollarit kasumit, mis tulenes mõne bitcoin'i osaluse müügist. Bitcoin lõpetas aasta umbes 46 334 dollari juures, mis tähendab, et Teslale kuulus endiselt umbes 43 000 krüptomünti.

Bitcoin osutus Tesla investorite jaoks väikeseks segaduseks, kui nad said teada ettevõtte osalusest. Aktsiad langesid 2021. aasta veebruaris lühikese ajaga 7 protsenti, kui Tesla avalikustas oma bitcoin'i investeeringu, kuid analüütikute küsimused ja märkused bitcoin'i kohta on vähenenud.

Investorid keskenduvad ja mõtlevad nüüd rohkem tõusvatele intressimääradele, nõudlusele autode järele, pooljuhtide puudusele ja konkureerivate autotootjate uutele elektriautodele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles