Kolmapäeval oli maailma börsidel korralik tõusupäev

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Wall Streeti pull.
Wall Streeti pull. Foto: CARLO ALLEGRI

Maailma aktsiad rallisid kolmapäeval, mille käigus tõusis Wall Street taas tänu suurtele tehnoloogiaettevõtetele ja Euroopa aktsiad tõusid tänu tugevatele kasumitele.

Dow Jonesi tööstusindeks tõusis 0,86 protsenti ja lõpetas 35 768,99 punktil, samal ajal kui S&P 500 tõusis 1,45 protsenti 4587,21 punktini. Nasdaq Composite tõusis lausa 2,08 protsenti 14 490,37 punktile.

Meta Platformsi aktsia tõusis, lõpetades neljal järjestikusel kauplemispäeval toimunud sügava languse, mille käigus ta kaotas peaaegu kolmandiku oma väärtusest. S&P 500 suurimad tõusud tulid Nvidia ja Microsoftilt.

Üleeuroopaline STOXX 600 tõusis 1,7 protsenti ning seda suuresti tänu autotootjate 4,0-protsendilisele tõusule. Volkswagen oli üks indeksi suurimaid tõusjaid, nähes 6,1-protsendilist kasvu, samas kui selle suurim investor, valdusfirma Porsche kerkis 8,2 protsenti.

Laiapõhjaline Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna indeks, mis ei hõlma Jaapanit, tõusis 1,8 protsenti ja saavutas enam kui kahe nädala kõrgeima taseme ning Jaapani Nikkei indeks sulgus veidi enam kui 1 protsent kõrgemal.

Võlakirjade tootluse langus aitas aktsiate tõusule kaasa

 

Investorid said üldiselt julgustust viimastel päevadel ilmunud positiivsetest uudistest, mis viitasid sellele, et pinged läänemaailma ja Venemaa vahel seoses Ukrainaga võivad leevenduda, ning positiivsed firmade tulemused tõstsid kindlustunnet riskivarade suhtes.

Samuti aitas maailmaturgude kindlustunde tugevdamisele kaasa USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootluse alanemine eelmise kauplemispäeva jooksul saavutatud mitmeaastaselt tipptasemelt.

Kõrgemad võlakirjade tootlused muudavad tulevase kasumi vähem väärtuslikuks ja paljud tehnoloogiaettevõtted ootavad, et suurem osa nende kasumist tuleb alles aastate pärast. See tähendab, et langev võlakirjade tootlus võib pakkuda praeguseks mõningast leevendust tehnoloogiainvestoritele.

Investorid pööravad neljapäeval oma pilgud tarbijahindade andmetele, et leida vihjeid USA Föderaalreservi intressimäärade tõstmise plaanide kohta. Eelmise nädala ootamatult tugev tööhõivearuanne suurendas muret keskpanga agressiivsemate sammude pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles