Coop Pank võib tänavu LHVst kiiremini kasumit kasvatada

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
LHV logo
LHV logo Foto: Erik Tikan

LHV uuendas selle aasta prognoose, mille kohaselt panga puhaskasum peaks aastaga kasvama vaid kaks protsenti.

Hiljuti raporteerisid siinsed börsil olevad pangad kiirest kasumikasvust ja investorid harjusid sellega. Kas nüüd aeglane kasv neelatakse alla, on hea küsimus.

LHV põhjendas tänavust aeglast kasvu vajadusega teha suuri investeeringuid selleks, et tulevikus oleks suurem kasumikasv. Pank taotleb Ühendkuningriigis panganduslitsentsi, lisaks on seal teised rauad tules. Pank plaanib kasvatada tööjõukulusid. Maitse asi, kas nimetada seda investeeringuks või püsikulu kasvuks. Kui selle all on mõeldud töötajate palkamist, et mahte kasvatada, on see investeering. Kui aga selleks, et palka tõsta, siis pigem vajalik konkurentsis püsimiseks. Ilma heade töötajateta ei saa panka pidada.

LHV pikk plaan on kasvada Eesti suurimaks pangaks ja lühem plaan püüda viie aastaga kinni nr 2 ehk SEB. Viimasest ollakse näiteks varade mahust vaid mõnesaja miljoni euro kaugusel, muudelt näitajatelt on tööd rohkem.

Kasvuks on vaja kapitali. LHV Grupi juht Madis Toomsalu lausus investorkohtumisel küsimustele vastates, et kapitali kaasamist ta ei välista, kuid hetkel pole midagi konkreetset. Tavapäraselt eeldab see börsiteadet, kuid praegu ei olevat midagi otsustatud.

Toomsalu ütles, et kaheprotsendine kasumikasv pole just väga meeldiv, kuid vaja on investeerida, et saavutada pikaajaline kasumikasv.

Kui LHV kasum kasvab tänavu vaid kaks protsenti, siis oleks üllatav, kui Coop Pank ei suudaks seda lüüa. Coop Pangal pole tarvis epohhimuutvaid investeeringuid ja suuri kulusid äri laiendamisse. Selle panga puhul töötab mastaabi efekt. Mida rohkem kliente panka tuleb, eriti arveldavaid kliente, seda suurem on arvelduskontode jääk, mis langetab panga ressursi hinda. Coop Pank tuleb tänavu turule kapitali kaasama nii allutatud võlakirjade kui aktsiate vormis. Panga kiirele kasvule ei jõua muidu kapital järele.

Uutel investoritel on nüüd huvitav valik, kas investeerida korraks aeglaselt kasvavasse suurema potentsiaaliga LHVsse või vähemalt lühiajaliselt kiiremini kasvavasse Coop Panka, kus turu pikaajalised kasvuvõimalused on piiratumad.

Täna tõusis LHV aktsia 0,2 protsenti, 42,20 euroni. Aktsia käive ulatus 470 945 euroni. Coop Panga aktsia langes 0,4 protsenti, 2,85 euroni.

Ukraina sõjahirmudest kergendust leidnud investorid tõstsid aktsiaturge nii meil kui mujal. Tallinna börsiindeks tõusis ühe protsendi võrra, 1962,39 punktini. Tehinguid tehti 5001, mis andsid 2,6 miljoni eurose päevakäibe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles