Õhus võib olla 20 miljardi eurone tehing: Deutsche Bahn alustab logistikaüksuse Schenker müügiettevalmistusi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Schenker võib jõuda börsile või ootab seda müük
Schenker võib jõuda börsile või ootab seda müük Foto: imago images/Arnulf Hettrich/Scanpix

Saksamaa raudteeoperaator Deutsche Bahn on võtnud ette esimesi samme logistikaüksuse DB Schenker müügiks või osaluse börsile viimiseks. Asjaga kursis olevad isikud rääkisid Bloombergile, et üksus võib olla väärt umbes 20 miljardit eurot.

Võimaliku tehinguni jõutakse ehk selle aasta teisel poolel. Schenker tegutseb ka Eestis Schenker AS nime all. Lõppenud kvartalis oli firmas 158 töötajat ning maksustatavat käivet tervelt 17 miljoni euro jagu.

Kuigi ettevõtte omanik Saksamaa valitsus pole veel teinud otsust, kas üksus müüa, seisavad väljaostufirmad juba ukse taga. Näiteks Carlyle Group ja CVC Capital Partners peavad kõnelusi ühispakkumise tegemiseks, kuid ka Advent International, Bain Capital ja Blackstone võivad otsida pakkumiseks koostööpartnereid.

Schenker oleks ka konkureerivatele logistikaettevõtetele magus suutäis. Kui Schenker müüakse, sooviks Taani transpordigigant DSV seda osta, ütles juba juulis ettevõtte finantsdirektor Jens Lund. Teised võimalikud huvilised oleks Deutsche Post ja Kuehne & Nagel International.

Kuna Deutsche Bahni raudteevõrk vajab suuri investeeringuid kliimamuutustega võitluseks, on mõistlik eeldada, et vähemalt osa logistikaärist müüakse.

Schenker aitab liigutada kaupu maal, õhus ja merel. Ettevõttes töötab üleilmselt 74 500 töötajat 2100 asulas. Läinud aasta esimese poolaasta tegevuskasum ulatus ligi 630 miljoni euroni, mida hoogustas suur logistikateenuste nõudlus. Ettevõte tegutses pandeemia ajal edukalt, samas kui emafirma Deutsche Bahn kukkus kahjumisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles