Venemaa tahab reguleerida krüptovaluutaga seonduvat

Copy
Krüptoraha. Pilt on illustreeriv.
Krüptoraha. Pilt on illustreeriv. Foto: Unsplash

Vene rahandusministeerium teatas esmaspäeval, et on esitanud seadusandjatele eelnõu, mille eesmärk on reguleerida krüptovaluutade valdkonda, sealhulgas nõuda klientide identifitseerimist ja seada investeeringutele ülemised piirmäärad.

Venemaa on maailmas üks suuremaid krüptokaevandusega tegelevaid riike. Võimud on aastaid kritiseerinud krüptovaluutasid, öeldes, et neid on võimalik hõlpsasti kasutada ebaseaduslikuks tegevuseks, ning on kutsunud süsteemi reguleerima.

Jaanuaris tegi Venemaa keskpank ettepaneku keelustada krüptovaluutad, ent rahandusministeerium on püüdnud leida viise süsteemi reguleerimiseks eesmärgiga aidata kaasa investeeringute tegemisele.

Eelnõu kohaselt saaks krüptovaluutasid kasutada vaid investeerimisinstrumendina.

Välismaised krüptovaluutade vahetused peavad eelnõu järgi hakkama endale taotlema tegevusluba Venemaal.

«Krüptovaluuta ostu või müügiga seotud operatsioonid saavad teoks vaid juhul, kui klient on tuvastatud,» märkis ministeerium. Sellise pügalaga pandaks lõpp anonüümsusele, mis on seni olnud krüptomaailma keskne põhimõte.

Eelnõu kohaselt võetakse kasutusele ka niinimetatud kirjaoskuse testid ehk teisisõnu, kuidas krüptomaailmas investeerida.

Testi «eduka» lõpetamise puhul on venemaalastel seejärel võimalik aastas investeerida kuni 600 000 rubla ulatuses (umbes 6800 eurot) krüptovaluutat, seisis ministeeriumi avalduses. Ilma testita oleks ülemine piirmäär aga vaid 50 000 rubla.

Vene võimud andsid krüptovaluutale seaduslikkuse jõu 2020. aastal, ent nende kasutusele maksevahendina pole luba antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles