Volkswagen plaanib viia Porsche börsile

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Porsche logo.
Porsche logo. Foto: Florian Gaertner/photothek.de via www.imago-images.de

Autotootja Volkswagen kavatseb viia oma sportautosid tootva tütarettevõtte Porsche börsile. Ettevõtte sõnul on «läbirääkimised kaugele arenenud».

Volkswagen ja selle peamine aktsionär on koostanud esialgse kokkuleppe autotootja Porsche AG börsile toomiseks, sillutades teed tehingule, mille puhul investorid loodavad, et see toob luksusautomargile lisaväärtust ja võib ühtlasi olla üks maailma suurimaid börsidebüüte sel aastal, vahendab Reuters.

Volkswageni sõnul on läbirääkimised kontserni suuraktsionäri ehk Porsche SE-ga «kaugele arenenud». Porsche SE, mida ei tohi segi ajada sportautode tootjaga ehk Porsche AG-ga, on varahaldusetteõte, mis koondab enda alla Porsche ja Piëch perekondade aktsiad ning omab Volkswageni kontserni hääleõigustest umbes 53 protsenti. Ametlikku otsust börsidelbüüdi kohta ei ole veel tehtud, kuigi juba mõnda aega on spekuleeritud Porsche võimaliku IPO üle.

Samas võeti börsil antud teade väga hästi vastu. Volkswageni eelisaktsia tõusis pärast teadet umbes 8 protsenti ning Porsche SE aktsia tõusis 11,3 protsenti. Analüütikute hinnangul võiks Porsche AG väärtuseks olla kuni 90 miljardit eurot, võrreldes Volkswageni praeguse turuväärtusega, mis on umbes 116 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles